514318 - Eerste algemene begraafplaats
Tolsteeg B 3242
Tolsteeg B 3244
Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht
Gansstraat 165, 3582 EG te Utrecht
Gansstraat 169, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

In oorsprong 17e eeuws landhuis behorende bij de voormalige buitenplaats 'Soestbergen', doch omstreeks 1830 verbouwd tot DIRECTEURSWONING bij de gelijknamige begraafplaats tevens bekend staand als 'Eerste Algemene Begraafplaats'. Het pand bestaat uit twee woningen ter weerszijden van het begraafplaatskantoor op rechthoekige plattegrond. Links en rechts bevindt zich een toegangshek bestaande uit een dubbel draaihek.

Het twee bouwlagen tellende pand onder omlopend, met donkergrijze pannen gedekt schilddak en geprofileerde gootlijst heeft aan beide korte zijden een lage plat afgedekte aanbouw met rechte gootlijsten en rondom witgepleisterde gevels. De vijf venster-assen brede voorgevel heeft in het midden de hoofd ingang met smalle vleugeldeuren en bovenlicht en voorts schuifvensters met onder een vierruits verdeling.

De gevels van de aanbouwen hebben aan de straatzijde elk een eenvoudig omlijste ingangspartij met dubbele paneeldeuren en een boogvormig, in vieren onderverdeeld bovenlicht. De linkerzijgevel heeft boven de aanbouw twee T-vensters nabij de hoeken en in de aanbouw drie later aangebrachte vensters. De rechterzijgevel heeft boven de aanbouw links een T-venster en in de aanbouw een drietal getoogde stalvensters.

De vijf venster-assen brede achtergevel heeft een enkelvoudige deur met bovenlicht in het midden en verder zesruits schuifvensters. De aanbouwen zijn aan de achterzijde voorzien van eenvoudige deuren.

De op de rooilijn gelegen, links en rechts van het hoofdgebouw gesitueerd identiek dubbel draaihek, beide bestaande uit identieke houten gesneden pijlers met casementen waartussen eenvoudig spijlenhek.

Waardering

In verschillende perioden tot stand gekomen hoofdgebouw van 'Soestbergen' met twee toegangshekken met 17e en voornamelijk 19e-eeuwse aspecten, van algemeen belang vanwege de bouwhistorische - en architectuurhistorische waarden en vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van begraafplaats 'Soestbergen'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis verbouwd tot directeurswoning

oorspronkelijk 17e eeuws landhuis