514318 - Eerste algemene begraafplaats
Tolsteeg B 3242
Bij Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

In de 19e eeuw gebouwd éénlaags BAARHUIS, uitgevoerd in traditioneel- ambachtelijke trant, op rechthoekige plattegrond.

Pand van drie traveeën, geheel opgetrokken in baksteen op hardstenen plint onder met donkergrijze pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met uitkragende schouderstukken. Voorts hebben de kopgevels boogvormige blindnissen met aan de zuidzijde een tweede boogvormige blindnis waarin een stel dubbele deuren en ter weerszijden twee gietijzeren luchtroosters. Aan de noordzijde een getoogde deur. In de lange zijgevels elk drie met uitkragende lijsten recht afgesloten spaarnissen, waarin in oorsprong alle getoogde bovenlichten.

Waardering

Karakteristiek 19e eeuws baarhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en vanwege de funerair-historische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de begraafplaats Soestbergen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje