Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514325
Complexnummer
514318 - Eerste algemene begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/71
Kadastrale aanduiding
Tolsteeg B 3245
Tolsteeg B 3242
Tolsteeg B 3243
Bij Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

Naar ontwerp van J.D. Zocher jr. in 1830 in Engelse landschapsstijl uitgevoerde met in 1870 in soberder trant uitgebreide PARK-AANLEG van de begraafplaats 'Soestbergen', met bijbehorende vak-indeling, beplanting en padenstelsels. Het oudste deel is het meest westelijk gelegen en omvat de vakken 5,7,9,10 en 11 met hun slingerende paden en gebogen perkvormen in verschillende varianten; de vakken 1,3,4,6 en 8 hebben naderhand een strakkere invulling gekregen, met overwegend rechte paden. Conform de toenmalige opvattingen is in de structuur de sociale hiërarchie gevolgd, waarbij adel en gegoede burgerij in het middelpunt zijn geplaatst, en is in de beplanting overwegend donker en statig geboomte geplant, afgewisseld door groene heesters en hagen. Bij deze aanleg zijn door middel van gevarieerde groeperingen van boom- en heestergroepen, kleine hoogteverschillen en het slingerende padenbeloop telkens verrassingseffecten gecreeërd, naast bewust gekozen zicht-assen op markant gesitueerde grafmonumenten.

De later heringerichte vakken alsmede de zuidelijke en oostelijke uitbreidingen, waarbij noordelijk van vak 12 de Oud rooms-katholieke begraafplaats is aangelegd en in de zuidwesthoek van vak 3 Engelse oorlogsgraven in 1944 zijn opgericht, worden gekenmerkt door een hoofdzakelijk rechtlijnig padenstelsel met langerekte rechthoekige grafperken.

Waardering

In verschillende perioden tot stand gekomen begraafplaats-aanleg, waarvan de oudste in Engelse landschapsstijl en de latere delen in strakke, zakelijke trant zijn uitgevoerd, met bijbehorende gevarieerd padenstelsels, beplanting en vak-indeling van algemeen belang wegens cultuur- en tuinarchitectuur- en funerair-historische waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514318. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1830
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher, J.D. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur