Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514326
Complexnummer
514318 - Eerste algemene begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/58
Kadastrale aanduiding
Tolsteeg B 3243
Bij Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

Naar neoclassicistisch geïnspireerd ontwerp van J.D. Zocher j.r. uit 1830 centraal op de begraafplaats aangelegde ROTONDE of grafheuvel, in drie - deels met gras begroeide - ringen trapsgewijs oplopend rondom een open put op cirkelvormige grondslag. Om en op de rotonde is een omlopend grindpad aangelegd, uitkomend op de bovenste cirkel vanaf de zuidzijde. De rotonde heeft verder van hardstenen afdeklijsten voorziene bakstenen ringmuren, waarin de toegangen tot de - vooral voor de Utrechtse notabelen bestemde - grafkelders zijn opgenomen. De bovenste ring bevat een reeks van liggende hardstenen platen met ijzeren ringen, telkens per twee gekoppeld en licht naar beneden hellend. De middelste ringmuur bevat aan twee zijden genummerde hardstenen grafstèles met tombevormige bekroningen, en de grafkelder voor de regenten van de Oud-Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer en bij nr 38 de grafkelder der Aartsbisschoppelijke geestelijkheid van Utrecht. De buitenste ringmuur bevat getoogde, genummerde grafstèles in hardsteen, deels met inscriptie.

Waardering

Rotonde met bijbehorende grafkelders in concentrische ringen en graftekens van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van een Neoclassicistisch geïnspireerde grafheuvel en tevens als onderdeel van het oeuvre van J.D. Zocher jr. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als hoofdbestanddeel van begraafplaats 'Soestbergen'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514318. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafheuvel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1830
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher, J.D. jr. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur