Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514332
Complexnummer
514318 - Eerste algemene begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82825/140
Kadastrale aanduiding
Tolsteeg B 3243
Bij Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 2a), blijkens inscriptie ter nagedachtenis van vice-admiraal J.C. Koopman en het beleg van Antwerpen in 1830-32, bestaande uit een hardstenen tombe en een eveneens in hardsteen uitgevoerd, drieledig gedenkteken met ondermeer een gebeeldhouwde sokkel, vierkante attributen van Koopmans beroep en aan weerszijden twee met eierlijsten versierde cirkels waarin gebeeldhouwde ringen en voluten; de aan vier zijden licht uitkragende, keperboogvormige bekroning heeft aan de stadszijde een wapenschild met leeuwekop, waarboven een vijfpuntige ster.

Tekst op de voorkant: de wapenspreuk "Faire sans dire". Voorts :" Vice admiraal J.C. Koopman/ geboren den 21 maart 1790/ overleden den 21 april 1855".

Tekst op zijkanten: "Antwerpen 1830-1832 / Palembang 1821" Tekst op achterzijde: "Hulde aan mijnen echtgenoot/ aan onzen vader,/ aan onzen vriend". Signatuur op het monument: L.H. Eberson, Architect 18.. P.J. de Vitesse sculp.

Tot het grafmonument behoort het aan drie zijden omringende hekwerk met door kettingen verbonden gietijzeren balusters waarin het omgekeerde toorts-motief is verwerkt.

Waardering

19e-eeuws grafmonument met bijbehorende omheining en symboliek van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkunst en vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met vice-generaal Koopman en de Belgische Opstand. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514318. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1855
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver