514318 - Eerste algemene begraafplaats
Tolsteeg B 3243
Bij Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

In eclectische trant uitgevoerd en als middelpunt van zicht-assen gesitueerd GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 197A), blijkens inscriptie ter nagedachtenis van ds. J.J. Oosterzee, bestaande uit staand monument en liggende grafsteen. Staande steen ondermeer voorzien van het Latijnse kruis met Christusmonogram, papaverbloem en meanderlint. Tekst op de voorkant " J.J. van Oosterzee/ doctor in de godgeleerdheid/ geboren te rotterdam 1 april 1817/ predikant te eemnes-binnen alkmaar en rotterdam / hoogleraar te utrecht sedert 30 jan.i. 1863 / overleden 29 juni 1882 / victus vincam" . Tekst op de achterzijde "Christianus mihi nomen/ reformatus cognomen/ door de genade gods/ ben ik die ik ben/ en zijne genade/ die aan mij bewezen is.....geweest / 1 cor". Tekst op de liggende steen :"Cornelia Maria Elizabeth van Oosterzee geb. De Wilde/ 5 augustus 1821-15 januari 1890".

Waardering.

19e-eeuws grafmonument van algemeen belang vanwege de cultuur- en kunsthistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkunst met kenmerkende symboliek. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument