514318 - Eerste algemene begraafplaats
Tolsteeg B 3243
Bij Gansstraat 167, 3582 EG te Utrecht

Omschrijving

In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 7+7a) ter nagedachtenis van Schroeder van der Kolk, pionier op het gebied van de zwakzinnigenzorg, bestaande uit een eenvoudige hardstenen zerk met inscriptie en een hardstenen stèle met kleine zuiltjes op de hoeken en een driehoekig, van bladmotieven voorzien, fronton met pinakel-achtige bekroningen, en aan twee zijden inscripties.

Tekst liggende steen, midden: G.E.S. v.d.K. Geb. Schroeder (overl. ) 12 Febr 1853 / J.F.L.S. v.d. K. (overl.) 7 maart 1853/ M.F.S. v.d. K. (overl.) 22 Nov.r. 1854/ J.F.L.S. Schroeder (overl.) 21 Jan.i. 1863/ J.F.L.S. v.d. K. (overl.) 29 mei 1868 / W.C.E.S. v.d. K. (overl.) 18 Nov.r. 1868.

Steen links: "Catharina Cornelia Maria Schroeder van der Kolk/ (overl.) 4 Febr. 1862. Margaretha Anthonia Schroeder van der Kolk / geb. 2 Juli 1837/ (overl.) 21 juni 1901" Steen rechts: " Dk. H.C. Dibbits / oud-hoogleraar/ geb. 3 september 1838/ overl. 19 maart 1903" .

Staande steen rechts: " Aan/ Schroeder van der Kolk / door / dankbare liefde gewijd". Aan de achterzijde: " 1797-1862/ zijn leven was lieven/ zijn werken was weldoen / zijn vriendschap een zegen".

Waardering

19e-eeuws grafmonument van algemeen belang vanwege de kunsthistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkunst en vanwege de cultuurhistorische waarde als blijvende herinnering aan Schroeder van der Kolk die van grote betekenis is geweest voor de ontwikkelingen binnen de zwakzinnigenzorg. Tevens vanwege de funerair-historische waarde als onderdeel van de begraafplaats 'Soestbergen'.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument