522631 - Martinushofje
Tolsteeg B 2850
Gansstraat 103, 3582 ED te Utrecht
Gansstraat 107, 3582 ED te Utrecht
Gansstraat 105, 3582 ED te Utrecht
Gansstraat 89, 3582 ED te Utrecht

Omschrijving

Bouwblok A met 12 hofjeswoningen wordt gevormd door de noordwestelijk gelegen rij woningen van het uit twee bouwblokken bestaande complex "Martinushofje". De voorgevel wordt door de centraal opgestelde tuitgevel in twee gelijke delen verdeeld. Elke woning bezit aan de voorzijde een venster en deur onder een over twee woningen gedeelde dakkapel. Met uitzondering van de genoemde middenwoningen komen boven de vensters en deuren korfbogen voor en worden de vensteropeningen onderling met elkaar verbonden door een muizentandfries ter hoogte van de bovendorpels van de vensters. De met een tuitgevel opgetrokken middenwoningen bevatten door spaarvelden ingedeeld, drie traveeën. Het door een driepasboog binnen een lancetboog afgesloten middelste spaarveld bevat de gekoppelde voordeur onder een korfboog en boven een gekoppeld achtruits venster. Ter weerszijden reikt een met een vorktracering eindigende lagere lancetboog tot de schuine zijde van het dak. Begane gronds is een schuifvenster onder een segmentboog in het spaarveld opgenomen. In de muurdammen tussen de vensterbogen bevinden zich decoratieve muurankers. Siermetselwerk vult alle boogvelden boven de schuif- of draairamen in. De gevels worden beëindigd met een lijst van kraagstenen onder de bakgoot. De gevels van de kopse zijden zijn in opzet gelijk aan de tuitgevels van de hiervoor beschreven middenwoningen. De eindgevels wijken alleen af in de middelste travee begane gronds die blind is uitgevoerd en wordt beëindigd door een paar lancetboogjes.

Waardering

Bouwblok A (nd/w), met twaalf hofjeswoningen deel uitmakend van het "Martinushofje" is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een zorgvuldig ontworpen en eenvoudig vormgegeven woonblok in Overgangarchitectuur met, beperkt tot enkele delen neo-gotische stijlkenmerken. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat de herinnering levend houdt aan de 19de eeuwse sociale woningbouw.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning

Tollenaar, A.G. ; Stad Utrecht