Abstede B 3964
Abstede B 2398
Kruisstraat 307, 3581 GK te Utrecht
Kruisstraat 309, 3581 GK te Utrecht
Kruisstraat 311, 3581 GK te Utrecht

Rij van vijf gelijksoortige HERENHUIZEN, gebouwd in 1865, uitgevoerd in eclectische stijl.

De vijf met gepleisterde voorgevels uitgevoerde huizen bevatten souterrain, twee bouwlagen en doorlopend schilddak. Het rijtje is in twee typen verdeeld en symmetrisch geplaatst en wordt door gepleisterde hoekblokken van elkaar gescheiden. In het midden (nr 307) het type woonhuis met vijf traveeën tellende voorgevel waarin de middenas de deur bevat en naar boven toe het lichtrisalerende gevelvlak van schijnvoegen is voorzien. In het dakschild een dakhuis over de gehele breedte van de gevel.

Aangrenzend aan weerszijden, het type woonhuis met zes traveeën waarin gekoppelde deuren en vensters op de verdieping de middenas vormen. In het dakschild komt een gekoppelde dakkapel in de middenas voor.

De vensters zijn alle met ronde bovenhoeken uitgewerkt en van de van geprofileerde omlijstingen voorziene vensters met schuiframen, stolpramen of balkondeuren, bevatten alleen die in de middenrisaliet een kuif.

Voor het overige hebben de HERENHUIZEN de kenmerken als gegeven bij de algemene beschrijving van het complex.

Waardering

Herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van woonhuizen uit tweede helft 19de eeuw in eclectische stijl. Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van een complex gelijksoortige huizen. Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van vanaf midden 19de eeuw toegestane bebouwing buiten de stadsgracht, aanvankelijk alleen voor gegoede burgers bedoeld.