Abstede B 1159
Abstede B 6051
Wittevrouwensingel 26 J, 3581 GC te Utrecht
Wittevrouwensingel 26 A, 3581 GC te Utrecht
Wittevrouwensingel 26 G, 3581 GC te Utrecht
Wittevrouwensingel 26 B, 3581 GC te Utrecht

Inleiding

Dubbel HERENHUIS, verbouwd tot appartementencomplex, gebouwd in 1872 in neo-renaissancestijl en gelegen aan de singel langs de Stadsbuitengracht.

Omschrijving

Onderkelderd dubbelpand op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en met leien gedekt schilddak. Symmetrisch ingedeelde voorgevel in baksteen en pleister opgetrokken op hardstenen plint.Per woning vier traveeën breed. Eerste bouwlaag met siermetselwerk in blokken met schijnvoegen met korfboogvormig vensters en deuren. Tweede en derde bouwlaag met een travee-verdeling met gemetselde pilasters, waarvan de basement en het kapiteel gepleisterd zijn. Op tweede bouwlaag voor de middelste traveeën dubbele balkons op zware consoles. Tussen de verdiepingen geprofileerde, gepleisterde waterlijsten. De voorgevel wordt beëindigd door een kroonlijst, daarboven een als hals gevel uitgevoerde dakopbouw waarin twee tussen pilasters gevatte vensters onder een kroonlijst. Hierboven sluit de hals aan met een eveneens tussen pilasters geplaatst venster dat vervolgens door een klauwstuk wordt geflankeerd en afgesloten door een fronton.

De vensters van de tweede en derde bouwlaag en de dakopbouw, zijn voornamelijk stolp- en schuiframen.

De gevel is gedecoreerd met gepleisterde blokken, in de strekken boven de vensters en in de dakopbouw een schelpornament, boven de ramen rijker uitgevoerde kapitelen.

Waardering

Dubbel HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dubbelwoonhuis opgetrokken in Hollandse neo-renaissancestijl. Het pand bezit bijzondere estethische kwaliteiten in het evenwichtige ontwerp, de zorgvuldig uitgewerkte detailleringen. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende rol in de gevelwand.