Abstede B 2185
Abstede B 2189
Maliestraat 5, 3581 SH te Utrecht
Maliestraat 7, 3581 SH te Utrecht
Maliestraat 9, 3581 SH te Utrecht
Maliestraat 1 A, 3581 SH te Utrecht

Inleiding

Zes HERENHUIZEN, gebouwd in 1888 en uitgevoerd in drie typen met elk hoofdzakelijk invloeden uit de neo-gotiek, Chaletstijl en neo-renaissance. De zes woonhuizen, waarvan alleen de panden nr 1 en 9 (nog) een tuin met hekwerk bezitten, maken deel uit van een rij van tien woningen. De woonhuizen 1;3;5;7;9 zijn ten opzichte van het hoekpand nr 1a en nr 11, teruggerooid. Met nr 1a in deze typering even buiten beschouwing gelaten, zijn de vijf huizen ten opzichte van elkaar spiegelbeeldig gesitueerd, met het iets naar voren springende woonhuis nr 5 als middenas. Dit is opgetrokken in neo-renaissancestijl, voorzien van een met voluten bezette verhoogde halsgevel. Dit pand wordt geflankeerd door de woningen 3 en 7. Deze worden gedekt door een afgeplat schilddak (met leien) waarin in het voorschild een grote en een kleine dakkapel geplaatst zijn met beschoten geveltop en spant als kenmerken uit de Chaletstijl. De woonhuizen aan de buitenzijde van de rij van vijf hebben de nok van het zadeldak met overstek met spant, recht op de straat en tonen met de stompe spitsboogvormige ontlastingen boven venster en deur neo-gotische kenmerken. De hoekwoning 1a schaart zich met de twee dakkapellen en afgeplat schilddak bij het type dat driemaal in de rij, om en om geplaatst, voorkomt. Dit pand, dat zoals vermeld naar voren springt, is op de hoek afgeschuind en bevat aldaar in elke bouwlaag een venster. De hoger gelegen (vernieuwde) voordeur - bereikbaar via hardstenen trap - bevindt zich in de voorgevel, in de oksel van het nog eens uitspringende rechterdeel van de voorgevel. De rechter zijgevel is op een klein raampje op de verdieping na, blind uitgevoerd.

Omschrijving

De in baksteen opgetrokken woonhuizen bezitten twee bouwlagen met souterrain, traditionele twee-beukige indeling (drie vensterassen). Boven het van twee vensters met gedeelde lichten voorziene souterrain, rijgt een dubbele waterlijst de voorgevels van de zes woningen aaneen. Dit wordt herhaald tussen beide bouwlagen, slechts onderbroken door de balkons die afhankelijk van het venster breed of smal zijn. Daarnaast verbinden spekbanden ter hoogte van de midden- en bovendorpels van de vensters de voorgevels. De overgang van de tweede bouwlaag naar de zolderverdieping wordt door een blokfries (nr 5), keperboogfries (1a;3:7) geaccentueerd. Bij de woonhuizen met topgevels (1;9) ontbreekt een markering.

De voorgevels van alle woonhuizen zijn van zorgvuldig divers uitgevoerd sier(metsel)werk voorzien. Met name woonhuis nr 5 is rijkelijk toebedeeld met neo-renaissance elementen zoals voluten, (natuurstenen) banden, schelpornamenten, gebroken fronton, diamantkoppen en een gevelsteen met datering "1888".

De vensters zijn merendeels schuifvensters, sommige op de tweede bouwlaag uitgevoerd als (samengestelde) balkondeuren met niet altijd oorspronkelijke balkonhekken. Deuren onder meer met decoratieve omlijstingen en bovenlichten.

Waardering

Zes HERENHUIZEN, sommige met tuin en hekwerk, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van een in één ontwerp uitgevoerde rij woonhuizen met hoogwaardige estethische kwaliteiten in ontwerp en rijke uitvoering met zorgvuldig toegepaste detaillering in verschillende materialen. Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een karakteristieke gevelwand en beeldbepalend als onderdeel van het stedenbouwkundig ensemble van de Maliebaan en directe omgeving.

drie typen - drie stijlen