Abstede B 1361
Abstede B 2528
Schoolstraat 6, 3581 PS te Utrecht
Schoolstraat 8, 3581 PS te Utrecht
Schoolstraat 10, 3581 PT te Utrecht

Schoolstraat 2;4;6;8;10

Inleiding

Vijf geschakelde HERENHUIZEN, gebouwd in 1876 in neo-classicistische stijl in opdracht van J.A. van Straaten.

Omschrijving Reeks gelijksoortige panden op rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en mansardekappen evenwijdig aan de straat. Totaal zestien vensterassen brede voorgevel met vier assen brede lichtrisalerende middengedeelte. De gehele gevel is gepleisterd en voorzien van een hardstenen plint. De panden 2,4 en 8,10 zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld, elk drie vensterassen breed op de begane grond. Nummer 6 vormt de middenas, waarin de deur links van het midden, en bezit als enige in de rij door consolen ondersteunde vensterdorpels in de verdieping. Eerste bouwlaag over de gehele reeks met blokkenverdeling gepleisterd. Tussen eerste en tweede bouwlaag een geprofileerde lijst. Gevelbeëindiging met geprofileerde kroonlijst. Alle panden met houten schuifvensters, de ingangen verdiept geplaatst en bereikbaar via een inpandige trap. Met uitzondering van nummers 6+ 8 heeft elk pand een dakkapel met vleugelstukken.

Waardering

HERENHUIZEN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van in neo-classicitische stijl opgetrokken woonhuizen. Voorts van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een karakteristiek straatbeeld.