Abstede B 2070
Abstede B 2071
Mgr. van de Weteringstraat 126, 3581 EN te Utrecht
Mgr. van de Weteringstraat 128, 3581 EN te Utrecht
Mgr. van de Weteringstraat 130, 3581 EN te Utrecht
Maliestraat 19, 3581 SK te Utrecht

Inleiding

Rij van vijf aaneengesloten HERENHUIZEN gebouwd rond 1856 in neo-renaissancestijl op een perceel tussen het landgoed de Oorsprong en de Maliebaan.

Omschrijving

Vijf gelijksoortige panden in één opzet op rechthoekige plattegrond, met souterrain, afwisselend twee en drie bouwlagen en een samengesteld pannen dak, links de hoek vormend met de Maliestraat. Geheel in baksteen met speklagen uitgevoerde gevels, aan de Mgr van de Weteringstraat in rijke neo-renaissance uitgewerkt, aan de Maliestraat soberder, met afgeschuinde hoek.

Zestien traveeën brede gevelwand aan de Mgr van de Weteringstraat, met twee risalerende delen (de panden 124 en 130), ieder vier traveeën breed, een middendeel van zes traveeën (nummer 126 en 128) en aan weerszijden nog twee traveeën (nummer 124 en Maliestraat 19). Elke risaliet heeft op de begane grond vier zware, rondboogvormige, gepleisterde openingen, in twee daarvan de ingang en in de andere twee een venster met bvast raam terwijl de overige schuiframen betreffen. Op de tweede en derde bouwlaag in de tweede en derde travee een balkon op bewerkte consoles en met stijlen welke het balkon voor de derde bouwlaag dragen. In de tweede risaliet (nummer 130) alleen een balkon op tweede bouwlaag. Derde bouwlaag in beide risalieten met houten schuifvensters met omgezette gepleisterde omlijsting. Hierboven een zware kroonlijst op consoles.

Zes traveeën breed middendeel met in eerste en derde bouwlaag vensters met boogvormige beëindiging en omgezette lijsten,(de lijsten zijn onderling met elkaar verbonden), tweede bouwlaag venster met omgezette lijsten. De ingangen zijn gesitueerd in de eerste en de zesde travee van dit bouwdeel. Op de koppen van het blok twee traveeën met souterrain, twee bouwlagen en vensters met rondboogvormige, geprofileerde gepleisterde omlijsting.

De zijgevel van het blok Maliestraat vormt de voorgevel van Maliestraat 19. Deze is rechts en links blind en heeft een middenrisaliet van twee vensterassen, in de rechter de voordeur. De hoektravee van het pand is afgeschuind en in soortgelijke architectuur uitgevoerd.

Beide gevels voorts gedecoreerd met onder meer omgezette, geprofileerde lijsten, gemetselde pilasters en tegeltableau's en beëindigd met een gekorniste kroonlijst. Diverse dakkapellen, enkel en dubbel, alle met pilasters en kroonlijst.

Waardering

Rij HERENHUIZEN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van woningen opgetrokken in Hollandse Neo-renaissance met rijke detaillering. Voorts van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering op een hoek.