Abstede C 2175
Abstede C 2198
F.C. Dondersstraat 24, 3572 JH te Utrecht
F.C. Dondersstraat 26, 3572 JH te Utrecht

Inleiding

Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1892 in Overgangsarchitectuur en deel uitmakend van een karakteristieke straatwand.

Omschrijving

Vrijstaand pand met souterrain op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder zadeldak, evenwijdig aan de straat, met brede overstek. Zes traveeën brede bakstenen gevel met in blokken gepleisterd souterrain met natuursteen blokimitatie waarin stolpramen. Eerste bouwlaag met gelijk verdeelde spekbanden tussen de door dubbele balkondeuren ingevulde vensters versterken het horizontale karakter van het gebouw. Op de scheiding van souterrain en eerste bouwlaag balkons met niet meer oorspronkelijke balkonhekjes (van ondergeschikt belang), op rijk bewerkte consoles. Vensters en balkondeuren op de eerste bouwlaag elk afgesloten door een kroonlijst. Verdiepingen zijn gescheiden door waterlijst. In de tweede bouwlaag worden de vensters door een over de onderdorpels van de vensters voortzettende spekband, onderling met elkaar verbonden. De houten beschieting onder het overstek is een moderne toevoeging en van ondergeschikt belang. De ingangen zijn gelegen in de met vakwerk-imitatie gedecoreerde zijgevels. Boven de ingangen een overhuiving van ijzer en glas. Voor het dubbele woonhuis kleine tuintjes van de weg afgescheiden door een nog oorspronkelijk spijlenhekwerk.

Waardering

Dubbel WOONHUIS met hek en entree-overhuiving, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een van fraaie detailleringen voorzien woonhuis in overgangsarchitectuur. Tevens van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een redelijk in tact gebleven laat 19de eeuwse straatwand, gelegen met de rugzijde aan de gracht.