Abstede B 6514
Abstede B 6515
Kruisstraat 201, 3581 GK te Utrecht

Inleiding

Voormalig SCHOOLGEBOUW, in 1866 gebouwde Rijks Hogere Burgerschool naar ontwerp van architect C. Vermeys in opdracht van de Dienst Gemeentewerken in eclectische stijl met uitbreidingen in 1905 en 1910 aan de zuid- en achterzijde in een hiermee verwante stijl. Het pand heeft na een zorgvuldige verbouwing tegenwoordig een woonfunktie.

Omschrijving

Schoolgebouw op langwerpige, rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en gedrukte kap. De oorspronkelijke hoofdmassa bevat een uit 15 vensterassen bestaande voorgevel waarbij de hoeken zijn gemarkeerd door zwaar uitgevoerde veelhoekige gepleisterde kolommen die ook de middenrisaliet die het trappenhuis insluit, flankeren. Tegen de rechter zijgevel is later een platgedekte aanbouw geplaatst die twee vensterassen telt in het verlengde van de voorgevel. De twee bouwlagen worden horizontaal benadrukt door een geprofileerde cordonlijst en een door rondboogfries afgesloten verdieping onder een brede gepleisterde kroonlijst. In baksteen en pleister zorgvuldig uitgevoerde gevel met dunne voegen, hardstenen plint en terracotta consoles en gepleisterde band. In de vleugels middengangen. De middenrisaliet bevat de rondboogvormige ingang met klok en topgevel. Op de verdieping twee rondboogvensters, daarboven opschrift in pleister "RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL", het geheel bekroond met windvaan en ijzeren bal. Alle vensters door roeden ingedeelde schuiframen. Zijgevels in gelijke stijl uitgevoerd, met baksteen en brede lijst, de middengang manifesteert zich in de zijgevel als risaliet.

De achtergevel is gedeeltelijk verhoogd, voorts in gelijke stijl uitgevoerd. Aan de zuidzijde (rechter zijgevel) is de school omstreeks 1905 uitgebreid met een tweedelige aanbouw, in het verlengde van het hoofdgebouw en in afwijkende stijl uitgevoerd. Haaks op het hoofdgebouw is onmstreeks 1910 een uitbreiding tot stand gekomen.

Waardering

Voormalig schoolgebouw van architectuur- en cultuurhistorisch belang als voorbeeld van in eclectische bouwstijl opgetrokken schoolgebouw en als één van de eerste rijks hogere burgerscholen, opgericht na de Schoolwet van 1863. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende rol in het straatbeeld en de ten opzichte van de overige bebouwing teruggerooide situering.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school Rijks HBS

Vermeys, C. ; Stad Utrecht