Abstede B 3468
Maliebaan 16, 3581 CN te Utrecht

Inleiding

Vrijstaand HERENHUIS met tuin en tuinmuur in 1897 gebouwd naar ontwerp van architect Sj. de Snooi, met overwegend neo-renaissance kenmerken, met tuinmuur in gelijke stijl.

Omschrijving

In de rooilijn gelegen, woonhuis op vierkante plattegrond van twee bouwlagen en met kruispannen gedekt afgeknot schilddak evenwijdig aan de Maliebaan. Vier traveeën brede voorgevel opgetrokken in baksteen, pleister en hardsteen. Boven hardstenen plint, a- symmetrische gevelindeling met geheel gepleisterde en rijk uitgevoerde middenrisaliet, met daarin de rondboogvormige ingang en op de verdieping deels inpandig balkon (met opengewerkte borstwering), dat rondboogvormig wordt afgesloten, bekroond met dakkapel, gedecoreerd met klassieke motieven en afgesloten door een fronton. Linkertravee met op de begane grond uitgebouwde, driezijdige erker, tegelijk balkon met hek met balusters vormend voor de verdieping. Rechter traveëen met schuifvensters en tegelta- bleau's met plantenmotieven en het jaartal 1897 in de boogvelden op de verdieping. Voorts diverse gepleisterde decoraties verspreid over de gehele gevel. De zijgevels zijn gepleisterd. Links een bijbehorende tuinmuur van baksteen, met gepleisterde speklagen en muurpi- lasters.

Waardering

HERENHUIS met tuinmuur van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis met overwegend neorenaissance kenmerken. Tevens van stedenbouwkundig belang als karakteristiek onderdeel van met statige herenhuizen ingevulde straatwand van de Maliebaan. Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een voor de nieuwe stedelijke elite ontwikkeld gebied binnen de stadsuitbreiding.

Snooy, S.J. de ; Stad Utrecht