Abstede B 1825
Maliebaan 42, 3581 CR te Utrecht

Inleiding

VILLA, in op de 16de eeuwse Italiaanse Renaissance gebaseerde neo-renaissance stijl, gebouwd rond 1880, in 1899 verbouwd in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen. Opnieuw verbouwd in 1919 door architect J.W. Hanrath. Gelegen aan de noordwestzijde Maliebaan met van de weg afgekeerd ingang in de frontgevel, links vanaf de rooilijn gezien en toegankelijk via hekwerk aan de Maliebaan.

Omschrijving

Vrijstaand pand met rechtergevel in de rooilijn gelegen, op in hoofdvorm vierkante plattegrond, met souterrain en twee tot drie bouwlagen onder samengestelde kap. De gevels zijn opgetrokken in rood gevlekte zandsteen, rode zandsteen, Udelfanger zandsteen, Franse kalksteen en hardsteen. De gevels van de begane grond worden geleed door natuurstenen banden; die van de verdieping door gemetselde banden in afwijkende kleur. Het pand heeft een traditionele indeling met in het souterrain de dienstvertrekken, op de bel-etage de woon- en werkkamers en daarboven de slaapvertrekken. Het souterrain is bekleed met natuurstenen platen, daarboven zijn de bouwlagen in baksteen gescheiden door de gevels omlopende natuurstenen lijsten. De drie traveeën brede straatgevel heeft rechts een hoger opgetrokken risaliet met in hoofdzaak uitgebouwde, natuursteen uitgevoerde erker, welke tegelijk het balkon vormt voor de tweede bouwlaag. In het dakschilde van de linkerpartij van de gevel komt een platgedekte dakkapel voor. De vensters in het souterrain hebben een deelzuiltje en diefijzer in de erker is een getoogd venster geplaatst. De eerste bouwlaag heeft houten rondboogvensters met onderdorpels op consoles, de tweede bouwlaag rechthoekige vensters met balusters, aan bovenzijde afgesloten door fronton en zijn hier alle voorizen van een natuurstenen omlijsting. In de front zijgevel is de hoofdingang met het trappenhuis gelegen. De ingang wordt geflankeerd door pilasters en bekroond met een driehoekig fronton.

De tuingevel (noord) heeft een uitgebouwde erker in zandsteen over twee bouwlagen, hierin is verdiept een toegang tot het souterrain opgenomen.

Voorts alle hoeken van de gevels en van de risaliet bekleed met geblokte pilasters, tevens langs gehele gevel beëindiging met fries met renaissance-motieven in sgraffito-techniek.

Interieur met kamerinrichting van Lion Cachet in Jugendstil, waarvan de betimmering nog aanwezig is.

Waardering

VILLA met tuin en hekwerk van architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl met sterk door de 16de eeuwse Italiaansee Renaissance geïnspireerde vormen. De villa valt op door esthetische kwaliteiten in in- en exterieur zoals fraaie detaillering en rijk materiaalgebruik. Voorts is het pand van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied met statige herenhuizen voor de nieuwe elite en door de vrije ligging tussen tuinen.

16de eeuwse Italiaanse renaissance