Abstede B 4432
Maliebaan 76, 3581 CV te Utrecht
Maliebaan 78, 3581 CW te Utrecht

Inleiding

Vrijstaand dubbel HERENNHUIS gebouwd in 1889 in Eclectische stijl. Het pand bevindt zich aan de noordwestzijde van de Maliebaan.

Omschrijving

Dubbelpand op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen onder een pannen schilddak. Zes traveeën brede symmetrische voorgevel met licht risalerende rechter en linker travee. Deze worden visueel afgesloten door een onderbroken segmentboogvormig fronton op de dakgoot. Eerste bouwlaag uitgevoerd als basement met hardstenen plint en gepleisterde banden over het metselwerk, deuren geplaatst in rechter en linker travee, daarboven balkons met hek met balusters, tussenliggende traveeën met houten schuifvensters. Tweede en derde bouwlaag met houten vensters met gepleisterde omlijsting, tevens tussen de vensters van de derde bouwlaag decoratief pleisterwerk. Bouwlagen gescheiden door brede lijsten met opgelegde velden; ter afsluiting van de gevel een rijk uitgevoerde kroonlijst met ondermeer opgelegde velden, consoles en klossen. Linker en rechter travee met boven de kroonlijst een bekroning met halfrond fronton met tuit, waarop in oorsprong een rijk gedecoreerde vaas. In de kap een, later aangebrachte, aaneengesloten reeks kleine dakkapellen.

Zijgevels zijn gecementeerd.

Waardering

Dubbel herenhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische belang als voorbeeld van een in Eclectische bouwstijl opgetrokken woonhuis. Het pand is voorts van stedenbouwkundig belang als karakteristiek onderdeel van een ensemble voorname herenhuizen aan de Maliebaan.