Abstede B 4253
Maliebaan 74, 3581 CV te Utrecht

Inleiding

HERENHUIS, gebouwd in 1907 naar ontwerp van P.J. Houtzagers in opdracht van de familie Wefers Bettink in Traditionalistische stijl.

Omschrijving

Eindwoning van huizenrij aan de noordwestzijde van de Maliebaan op rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en samengestelde kap, gedekt met geglazuurde rode kruispan. De voorgevel is gepleisterd als imitatie natuursteen en heeft een met natuursteen bekleed basement. De gevel heeft drie traveeën met een onregelmatige breedte, het linker deel is opgetrokken tot trapgevel. Hierin is de rondboogvormige ingang gelegen, hierboven een uitgebouwde erker met tentdak. Rechts van de erker terugliggende tweede bouwlaag over de verdere gevelbreedte. Het hierdoor ontstane terras wordt afgesloten met een stenen balustrade. De rechtertravee wordt afgesloten met daklijst, daarboven een dakkapel met trapgeveltje. Diverse soorten houten vensters met glas-in-lood bovenlichten.

Verdere decoraties ondermeer met sierankers en bekroning van trapgevel links met schilddrager in de vorm van een leeuw.

Plattegrond met centrale hal waarom heen de diverse vertrekken gegroepeerd zijn.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waardeg als goed voorbeeld van een in traditionalistische stijl opgetrokken woonhuis van de hand van architect P.J. Houtzagers. Voorts van stedenbouwkundig belang als karakteristiek onderdeel van historisch gegroeid stedelijk gebied met voorname herenhuizen.

Houtzagers, P.J. ; Stad Utrecht