Abstede B 4849
Abstede B 2171
Maliebaan 82, 3581 CW te Utrecht
Maliebaan 84, 3581 CX te Utrecht

Inleiding

Dubbel HERENHUIS, door architect Tepe in 1871 voor hemzelf en de familie Mengelberg gebouwd in neo-gotische stijl.

Omschrijving

Dubbelpand op rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en een samenstel van elkaar kruisende met pannen gedekte zadeldaken. In baksteen opgetrokken gevels met terugliggende middendeel en aan weerszijden vooruitspringende bouwdelen die worden afgesloten met onderling verschillend uitgevoerde trapgevels. De bouwlagen worden gescheiden door resp. bakstenen tandlijst en bloklijst. De rechtgesloten vensters zijn gevat in een spaarveld dat door diverse rond- korf en spitsbogen wordt beëindigd. Souterrain met dubbele rondboogvormige kelderlichten, voor het souterrain een neo-gotisch hekwerk. De hoofdingang is gesitueerd in het middendeel en heeft een trapbordes en een paneeldeur. In het linker pand is een tweede paneeldeur in spitsboognis gesitueerd. De ingang van het rechterpand is op de hoek gelegen onder een spitsboogvormig bovenlicht met vorktracering. In de tweede bouwlaag zijn ondermeer in elk bouwdeel een houten erker, waarvan de twee in het rechter en linker bouwdeel met kap; de erker in het middendeel is gesitueerd boven de ingang van het linker pand in de oksel van gevel en linker risaliet en rust op fraai bewerkte smeedijzeren consoles. Voorts neogotische detaillering met ondermeer muurankers, diverse smeedijzeren elementen en beelden.

Op diverse plaatsen in het interieur is de oorspronkelijke afwerking nog aanwezig.

Waardering

Dubbel herenhuis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in neo-gotische stijl opgetrokken woonhuis. Tevens van belang als onderdeel van het oeuvre en de bijzondere plaats die het daarin inneemt, als eigen woonhuis van architect Tepe. Het dubbelpand bezit cultuurhistorische waarde vanwege zijn voormalige bewoners: A. Tepe (architect) en F.W. Mengelberg (beeldhouwer), die als belangrijkste kunstenaars verbonden waren aan het Bernulphusgilde. Het gilde had de neogotische (bouw)stijl gekozen om de kerkelijke kunst nieuw leven in te blazen. Het dubbelpand bood een plaats van samenkomst voor vele tot dit katholieke gilde aangetrokken kunstenaars. Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van de bebouwing aan de Maliebaan.

Tepe, A. ; Stad Utrecht