Abstede B 5845
Abstede B 5847 A7
Biltstraat 66 BSA, 3572 BE te Utrecht
Biltstraat 66 BSC, 3572 BE te Utrecht
Biltstraat 66 BS, 3572 BE te Utrecht
Biltstraat 66 BSB, 3572 BE te Utrecht

Inleiding

In 1939 naar ontwerp van architect Feberwee gebouwd WOONWINKELPAND in een aan de Nieuwe Haagse School verwante stijl waarin expressionistische tendenzen.

Omschrijving

Als flatgebouw gekenmerkt woonwinkelpand, op rechthoekige plattegrond met vijf bouwlagen, waarbij de terugliggende vijfde bouwlaag een balkon vormt, en plat dak met breed houten overstek.

Het geheel in beton en gele baksteen opgetrokken pand is vijf traveeën breed met aan beide zijden nog een halve travee; de middelste travee is uitgevoerd met balkons, de halve traveëen met kleine inpandige balkons. Begane grond met geglazuurde baksteen-plint en grote rechthoekige winkelpuien, de middelste travee met inpandige ingang, in oorsprong tevens een ingang in de halve travee ter rechterzijde. Alle vensters zijn stalen vensters, met op de eerste bouwlaag, in de linker travee tevens een om de hoek omgezette vensterkast. Alle vensters onder een dunne betonnen lijst, boven de vensters in de halve traveëen een betonnen luifel. Zowel de balkons, als de terugliggende vijfde bouwlaag hebben een ijzeren hekwerk met opvallend slanke spijlen, op de vijfde bouwlaag uitgebogen met decoratieve ondersteunende elementen.

Boven het brede dakoverstek twee dakkapellen met breed overstek. Achtergevel met uitgebouwde lift met glazen liftkoker.

Waardering

Woonwinkelpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een van de Nieuwe Haagse School afgeleide bouwstijl met expressionistische kenmerken.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Woonflat