Abstede B 5714
Maliebaan 10, 3581 CN te Utrecht

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1902 in Overgangsarchitectuur met Jugendstil (interieur)onderdelen. Aan de straatzijde een HEKWERK dat onder meer de tuin aan de linkerzijde van het pand, aan de zuidoostzijde van de Maliebaan gelegen, begrensd.

Omschrijving

In de rooilijn gelegen, alleen aan de linkerzijde vrijstaand onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond, met souterrain en twee bouwlagen met een tot extra bouwlaag opgetrokken middenrisaliet aan de voorzijde. Het schilddak met de nok evenwijdig aan de rooilijn heeft rechts een eindgevel, het achterste deel van het pand heeft een wat hoger gelegen plat dak. Geheel in baksteen met hardstenen detaillering opgetrokken gevel. De travee links van de middenrisaliet is breder dan de rechtertravee. Souterrain met kelderlichten in hardstenen plint, welke is doorgezet in blokkenomlijsting van de risaliet, waarin een dubbele paneeldeur en een bovenlicht opgenomen zijn. Linkertravee met driestrooksvenster, daarboven balkon met fraai smeedijzeren balkonhek en balkondeuren, en daarboven onder de daklijst vijf tegeltableaus met bloemen. Links een hoekpilaster. Risaliet met op tweede bouwlaag brede driezijdige erker op rechthoekige plaat met vijf vensters, waarvan de middelste zeer als lichtspleet is uitgevoerd met glas-in-lood in de bovenlichten. Daarboven, in hoger opgetrokken derde bouwlaag, twee stolpramen onder geprofileerde daklijst op gesneden consoles.

Smalle rechtertravee met houten vensters en op de tweede bouwlaag een balkon met in de linker travee identiek voorkomend fraai smeedijzeren balkonhek. Boven alle vensters gemetselde strekken met in het midden een sluitsteen. Achtergevel uitgevoerd in vergelijkbare stijl.

Interieurplattegrond met traditionele indeling in voor- en achterkamers, tegen de achtergevel is het trappenhuis gesitueerd. Op de verdieping is de bel-etage. Interieurafwerking met onder meer in het trappenhuis jugendstil verlichtingarmatuur en een glas-in-loodvenster gemaakt door de Prinsenhof in Delft. De vertrekken op de beganegrond hebben onder meer stucplafonds, cassette-plafond, wandbetimmering en een ingelegde parketvloer. Luchtrooster in vloer boven de kelder met opschrift 'Howards patent London'. Op de eerste verdieping onder meer plafonds met stucwerk, schouwen en vensterkasten van de oude rolluiken. De tuin wordt van de Maliebaan afgesloten door hekwerken.

Waardering

WOONHUIS met tuin en hek van algemeen belang vanwege architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis in Overgangarchitectuur met zowel in in- als exterieur voorkomende Jugendstil elementen. Tevens van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een ensemble van een met statige herenhuizen ingevulde straatwand aan de Maliebaan.

met jugendstil interieur