Abstede C 7248
Maliebaan 55, 3581 CE te Utrecht

Inleiding

Op de hoek gesitueerd HERENHUIS, in 1904 voor de familie Leydenrath van Boekhoven, gebouwd naar ontwerp van architect E. Cuypers in Heroriëntatie met kenmerkende architectuur-invloeden van H.P. Berlage. Het pand is gelegen aan de zuidoost zijde van de Maliebaan.

Omschrijving

Onderkelderd hoekpand met gevel aan Maliebaan en Burgemeester Reigerstraat, opgetrokken in baksteen en natuursteen. De gevels worden geklenmerkt door diverse venstertypen met natuurstenen stijlen in de kruisvensters en in- en uitspringende delen als erkers, balkons, een portiek en in het dakvlak doorgetrokken gevelvlakken. De veelheid van aanwezige architectonische onderdelen wordt door (opengewerkte) ornamentiek, borstweringen en meerruits bovenlichten van de vensters nogmaals versterkt. Het pand heeft twee bouwlagen op basement met zadeldak evenwijdig aan de Maliebaan, gedekt met leien in maasdekking en met markante schoorstenen. Verhoogde middenrisaliet vóór en achter, verhoogde ingangstravee op de hoek van de Maliebaan en de Burg. Reigerstraat, - waarbij de verhoging zich deels in het gevelvlak van de Reigerstraat doorzet -, eindigt in een Vlaamse gevel. De ingang is verdiept gelegen in een natuurstenen portaal met op de hoek een met bloemmotieven uyitgeruste rondpijler. Boven het portaal een herinneringsplaquette aan de bevrijding (oorspronkelijk een sculptuur met zonnenbloemen).

Waardering

HERENHUIS, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis opgetrokken in Heroriëntatie met invloeden van H.P. Berlage. Van stedenbouwkundig belang als karakteristiek onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied met voorname herenhuizen. en vanwege de markante ligging op de kruising van Maliebaan en Burgemeester Reigerstraat.

Cuypers, Ed.n J ; Stad Utrecht