Abstede B 5545
Abstede B 1437
Maliesingel 18, 3581 BE te Utrecht
Maliesingel 19, 3581 BE te Utrecht
Maliesingel 20, 3581 BE te Utrecht
Parkstraat 2, 3581 PH te Utrecht

Omschrijving

Bouwblok A, bevat vier aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is gelegen in de binnenbocht van de Maliesingel recht tegenover de Herenbrug.

De linker hoekwoning (Maliesingel 18) wordt door een ondiepe brandgang gedeeltelijk losgemaakt uit de rij woningen. Het onderscheidt zich tevens doordat het lager is (twee in plaats van drie bouwlagen) en in tegenstelling tot de overige huizen die een rechthoekige plattegrond bezitten, is het uitgelegd op een grilliger grondplan.

De voorgevel bevat een vijfzijdige uitbouw over twee bouwlagen rechts, naast twee traveeën breed geveldeel. In de afgeschuinde hoektravee komt per bouwlaag een raam voor, de linker zijgevel aan de Schoolstraat is voorzien van twee schijntraveeën. De hoofdbouw van dit blok wordt gevormd door de nrs 19;20 en hoekpand Parkstraat 2. Het middelste pand is ten opzichte van de flankerende panden hoger en manifesteert zich het meest nadrukkelijk door als enige pand een verhoogde ingang met trap en door de over twee bouwlagen doorgetrokken erker met balkon ter hoogte van de bovenste verdieping. Een in de middenas geplaatste dakkapel (met aan weerszijden een oeil de boeuf) markeert deze verticaliteit. Met uitzondering van het hoekpand Parkstraat 2 dat met losanges is gedekt zijn de woonhuizen zijn van met leien bedekte afgeplatte schilddaken voorzien.

De gevels aan de Maliesingel met kelderlichten en de Schoolstraat zijn geheel gepleisterd (om en om voorzien van schijnvoegen in de eerste bouwlaag) en hebben een hardstenen basement. De bouwlagen zijn gescheiden door geprofileerde lijsten, onder de vensters velden met stucdecoraties. De vensters hebben een geprofileerde omlijsting, soms met extra kuif. Voorts worden de gevels beëindigd met onder meer friezen met verdiepte velden, eierlijst, palmetten en geprofileerde kroonlijst. Opmerkelijk is het aantal franse balkons met lage hekjes ervoor. Aan de Schoolstraat is de ingang vernieuwd. De ingang aan de Parkstraat is eenvoudig, gesitueerd in de middenas die eindigt in een dakkapel. De flankerende zijtraveeën zijn per bouwlaag als blindvensters uitgevoerd met uitzondering van de begane grond rechts. In de afgeschuinde hoek komen boven elkaar een kelderlicht, een balkon op consolen, een frans venster en een dakkapel voor.

Het hoekpand op de Parkstraat bezit een in hout uitgevoerde serre.

Waardering

HERENHUIZEN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van woonhuizen opgetrokken in een eclectische stijl. Ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Vink, A.C. ; Stad Utrecht