Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514396
Complexnummer
514393 - St. Barbara-begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/165
Kadastrale aanduiding
Abstede C 6610
Bij Prinsesselaan 2, 3583 GZ te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

Hoge, eenbeukige neogotische kerk als ROUWKAPEL (complexonderdeel 4) uit 1880 naar ontwerp van A. Tepe met transept en vijfzijdig gesloten koor, op de viering een dakruiter met ingesneden spits. Rechts tegen de gevel van het koor een uitgebouwde sacristie. Geheel in baksteen opgetrokken gevels met spitsboogvensters tussen muurpijlers. Kopgevels van zowel schip als transept met groot spitsboogvenster en daarboven in de topgevel klimmende blindnissen, voorts onder meer blindnissen met en zonder bakstenen traceringen. Alle glas-in-lood vensters met bakstenen traceringen. Ingangen gelegen in kopgevels van het transept, beide met rondboogdeuren met siersmeedwerk, aan de linker zijde in een uitgebouwd portaal. In de kap enkele dakkapellen met luiken en naaldspits.

Interieur met kruisribgewelven, glas-in-loodvensters en neogotisch kerkmeubilair, onder meer een altaar en diverse kandelaars en stoelen.

Onder het koor is de grafkelder gelegen. De kelder heeft een kruisribgewelf, een schildering rond en boven de trap naar de begane grond en wordt afgesloten met een houten deur met siersmeedwerk.

Waardering

Rouwkapel van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van neo-gotiek en vanwege de architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens vanwege de cultuurhistorisch waarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats St. Barbara.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514393. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Rouwkapel (H) Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Particuliere begraafplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tepe, A. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur