Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514421
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82803/126
Kadastrale aanduiding
Abstede C 6127
Abstede C 8543
Abstede C 8399 A1
Abstede C 8399 A2
Abstede C 8399 A3
Ramstraat 23, 3581 HC te Utrecht
Ramstraat 25, 3581 HD te Utrecht
Ramstraat 27, 3581 HD te Utrecht
Ramstraat 27 A, 3581 HD te Utrecht
Ramstraat 25 A, 3581 HD te Utrecht
Ramstraat 25 B, 3581 HD te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

In 1892 gebouwde reeks van drie geschakelde WOONHUIZEN in één opzet, naar ontwerp van architect J.P. Houtzagers, schuin in de rooilijn gelegen vanwege de relatie tot het parkontwerp Emmalaan van de hand van T. Loran.

Omschrijving

Vrijstaand blok van drie panden op min of meer rechthoekige plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en een samenstel van zadeldaken met steekkappen, gedekt met gesmoorde kruispan. Geheel in baksteen opgetrokken gevels met gekleurde baksteendecoraties, met verspringende bouwdelen, waarvan een enkele hoger opgetrokken is, tevens met houten en stenen erkers, het geheel beëindigd met grillige daklijn met brede overstek en geschubt zinken daklijst. Dakkapellen met leien gedekt en bekroond met pirons.

Vensters op begane grond met segmentbogen, op tweede bouwlaag met rondbogen, derde bouwlaag met diverse boogvormige vensterbeëindigingen, alle bogen met tandlijsten, alle boogvelden met gekleurde baksteen motieven. Andere decoraties onder meer in de vorm van nissen, tandlijsten, vierpassen en pirons op de nokken. Paneeldeuren met siersmeedwerk, trappen en ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje. Achtergevel nummer 25 met neo-gotische veranda over de eerste twee bouwlagen.

Interieurs met ondermeer stucwerkplafonds, lijstwerk rond vensters en deuren en diverse schouwen. In nummer 25 een schouw met haardstenen.

Waardering

Woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Overgangarchitectuur en als onderdeel van het oeuvre van architect Houtzagers. Vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van speciaal ontworpen woningen voor de gegoede middenstand rond 1900. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de oriëntering op het parkontwerp van T. Loran voor de Emmalaan.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1894
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Houtzagers, P.J. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
Loran, J. ; Stad Utrecht
tuinarchitect / landschapsarchitect