Abstede C 3081
Abstede C 3077
Ramstraat 10, 3581 HJ te Utrecht
Ramstraat 12, 3581 HJ te Utrecht
Ramstraat 14, 3581 HJ te Utrecht
Ramstraat 16, 3581 HJ te Utrecht

Inleiding

In 1898 gebouwde reeks van acht geschakelde WOONHUIZEN in opdracht van levens- verzekeringsmaatschappij De Utrecht naar ontwerp van architect P.J. Houtzagers in Overgangarchitectuur, met de achterzijde gekeerd naar soortgelijke panden van dezelfde architect aan de Emmalaan.

Omschrijving

Acht panden op samengestelde plattegrond met souterrain en variërende bouwhoogte en samenstel van zadeldaken in hoofdzaak evenwijdig aan de straat, alle met brede houten overstek en gedekt met rode kruispannen en gesmoorde kruispan.

In baksteen met kunststeen opgetrokken gevels, gekenmerkt door verspringende bouwdelen, waarvan sommige hoger opgetrokken zijn - onder meer nr 12 tot vier bouwlagen - en de daarmee gepaard gaande grillige daklijn. In de gevels diverse houten onderdelen, onder meer erkers (nr 6-8), diverse balkons (nr 8-10, 14-16) en warandes. Verdere verlevendiging van de gevel ondermeer door kunststenen lateien, hoekblokken en een tegeltableau in Jugendstil (nr 12). Paneeldeuren met siersmeedwerk, deuren gevat in ondermeer korf- en spitsbogen, geaccentueerd met kunststeen. Kunststenen stoepen met ijzeren hekwerk op bakstenen muurtjes. Schuifvensters en stolpramen, sommige met oorspronkelijke zonnenschermen.

Waardering

Reeks van acht woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Overgangsarchitectuur en het oeuvre van architect Houtzagers. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van speciaal voor de gegoede burgerij ontworpen seriematige bebouwing rond 1900. Ensemblewaarde in relatie met de aan de achterzijde van het blok gelegen woningen eveneens van dezelfde architect.

Houtzagers, P.J. ; Stad Utrecht