Abstede B 2205
Abstede B 7010
Oorsprongpark 5, 3581 ES te Utrecht
Oorsprongpark 7, 3581 ET te Utrecht
Oorsprongpark 9, 3581 ET te Utrecht
Maliebaan 108, 3581 CZ te Utrecht

Inleiding

In één opzet gebouwde, rij van tien aaneengesloten HERENHUIZEN, gescheiden van de weg door een voortuin met ijzeren hekwerk, in Hollandse neorenaissancestijl, Het blok is gebouwd in 1886/87 naar ontwerp van architect D. Semmelink, aan Maliebaanzijde aansluitend op de in 1893 naar hetzelfde ontwerp van architect Semmelink gebouwde pand Maliebaan 108.

Omschrijving

Reeks van tien herenhuizen op complexe plattegrond, waarbij de hoekpanden Oorsprongpark 2 en 9,10 en Maliebaan 108 vooruitgeschoven liggen ten opzichte van de overige panden in de rij. Per twee panden gekoppelde ingangen, gelegen in een risalerend bouwdeel. Alle panden met souterrain, twee bouwlagen en pannen daken. De in baksteen met natuursteen en pleisterdecoraties opgetrokken gevels hebben alle gepleisterde souterrains, afwisselend vormgegeven in blokken of gebosseerd en getuigen van rijke vormgeving. Bij de panden Oorsprongpark 3 en 8, terugliggend ten opzichte van het buurpand, een uitgebouwd souterrain (bij nr 3 als garage op kwartronde plattegrond), tevens dienend als terras voor eerste bouwlaag, afgesloten met fraai hekwerk. Diverse verhoogd gesitueerde ingangen met stenen trap van dezelfde vorm en rijk vormgegeven ijzeren trapleuningen. Alle deuren, gezet in rondboogvormig portaal en met rondboogvormig bovenlicht.

Risalerende bouwdelen op tweede bouwlaag met ondermeer inpandig balkon, houten balkon op bewerkte consoles of houten erker, alle met neorenaissance snijwerk. Risalerende delen bekroond met diverse rijk bewerkte topgevels, tevens rijk bewerkte dakkapellen in neorenaissance stijl. Alle gevels met schuifvensters. Voorts ornamentering als diamantkoppen, banden en lijsten, balusters, schelpornamenten en sierankers.

Maliebaan 108 in dezelfde stijl opgetrokken, met op de hoek met het Oorsprongpark een tot vijfhoekige toren uitgebouwd hoekelement van drie bouwlagen met tentdak. De gevel aan de Maliebaan heeft twee traveeën van onregelmatige breedte. De begane grond met souterrain is uitgevoerd met gebosseerde blokken. Rechtertravee met verdiept liggende ingang met bordes, uitgevoerd in gebosseerde blokken. In het gehele souterrain en het bordes vensters met rijk bewerkte diefijzers, op het bordes een sierlijk hekwerk. Risalerende linkertravee opgetrokken tot rijk versierde topgevel. Zuidgevel met uitgebouwde houten erker over de gehele gevelbreedte van de eerste bouwlaag, met dak. Daarboven in de tweede bouwlaag een eenvoudiger uitgebouwde houten erker, in de kap een dakkapel. Voorts hebben beide gevels dezelfde ornamentiek als de overige gevels aan het Oorsprongpark, onder meer gepleisterde banden over de gehele gevelbreedte. De hekwerken van bordessen, trappen en ter afsluiting van de tuinen hebben dezelfde rijke vormgeving.

Waardering

Reeks van tien woonhuizen met bijbehorende tuin en hekwerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en rijk voorbeeld van neorenaissance. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging.

Semmelink, D. ; Stad Utrecht