Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514424
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82804/87
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Abstede C 3073
Abstede C 3075
Abstede C 3071
Abstede C 3072
Abstede C 3067
Abstede C 3066
Abstede C 3070
Abstede C 3069
Abstede C 3074
Abstede C 3068
Emmalaan 1, 3581 HL te Utrecht
Emmalaan 3, 3581 HL te Utrecht
Emmalaan 5, 3581 HL te Utrecht
Emmalaan 7, 3581 HL te Utrecht
Emmalaan 9, 3581 HL te Utrecht
Emmalaan 11, 3581 HM te Utrecht
Emmalaan 13, 3581 HM te Utrecht
Emmalaan 15, 3581 HM te Utrecht
Emmalaan 17, 3581 HM te Utrecht
Emmalaan 19, 3581 HM te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

Rij van tien geschakelde WOONHUIZEN gebouwd in 1898 in door Heroriëntatie bepaalde stijl met invloeden van onder meer chaletstijl, naar een ontwerp van H.J. Houtzagers in opdracht van de Stichting Woonhuizen Levens-verzekeringmaatschappij "De Utrecht". Panden met voortuin met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen. De huizen behoren samen met de panden Ramstraat 2-16 en Emmalaan 1-41 tot de parkaanleg aan de Emmelaan ontworpen door H. Loran.

Omschrijving

De geschakelde woonhuizen vertonen in plattegrond een naar de uiteinden toe steeds meer teruggerooide positionering. Ze zijn in baksteen opgetrokken, hebben afwisselend twee of drie bouwlagen. In het in hoogte verspringende en met verschillende daktypen uitgeruste dak komt de grilligheid terug van de dispositie en uitvoering van diverse onderdelen in de voorgevel. De gevels worden verlevendigd door in verschillende vorm uitgevoerde erkers in baksteen en hout. Opmerkelijk is voorts de veelvuldige toepassing van hout. Enige mate van symmetrie komt voor bij de woonhuizen met inpandige balkons, geklemd tussen met topgevels eindigende bouwdelen. Verder is opvallend dat maar twee huizen de vensteropeningen begane gronds getoogd woprden afgesloten. Diverse gedenkstenen, ondermeer voorstellende Joris en de Draak, een Pelicaan, een in memorie gedenksteen voor S.P. ten Holt in Jugendstil en gedenksteen voor de Stichting Levensverzekeringmaatschappij Utrecht. Vensters met hardstenen lateien. Deuren met dubbel bovenlicht en hardstenen omlijsting. Panden met de voorgevel (noordgevel) gelegen aan de symmetrische parkaanleg van de Emmalaan.

Waardering

Geschakelde woonhuizen met voortuinen en hekken van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering en als onderdeel van het oeuvre van architect Houtzagers. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een serie gelijksoortige bebouwing verbonden met de stedenbouwkundige aanleg van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
chaletstijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Houtzagers, P.J. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur