Abstede C 8317 A2
Abstede C 8317 A4
Abstede C 3187
Emmalaan 29, 3581 HN te Utrecht
Emmalaan 31 A;B;C, 3581 HN te Utrecht
Emmalaan 33, 3581 HP te Utrecht

Inleiding

Rij van drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet met voortuinen met ijzeren hek tussen gemetselde kolommen, gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijksen in 1898 in een op Heroriëntatie gerichte bouwstijl met invloeden van zowel chaletstijl als neorenaissance. De panden behoren samen met de woonhuizen Ramstraat 2-16 en Emmalaan 1-27; 35-41 tot de aan de Emmalaan geplande parkaanleg.

Omschrijving

De panden hebben ieder drie bouwlagen. De kap is gevarieerd, gedekt met rode en blauwe kruispan. Het meest opvallende kenmerk van de gevelreeks zijn de verspringende bouwdelen en de grillige daklijn (steekkappen in verschillende vorm en uitvoering). Tevens worden de gevels nog verlevendigd door in verschillende vorm uitgevoerde erkers in baksteen en hout. Als constante in de gevel keert de boogvormige beëindiging van de vensters terug, opgevuld met gemetseld siervlechtwerk. Opvallend element is de zorgvuldige en decoratieve afwerking van de houten onderdelen zoals te zien is aan de dakkapellen en de klossen waar de brede houten overstek op rust. In grote lijnen berust de invulling en uitvoering van de voorgevel op symmetrie.

De panden zijn met de voorgevel (noordgevel) gelegen aan de rechte parkaanleg van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran. De (achter)gevel aan de Ramstraat is even zorgvuldig vormgegeven ondermeer met houten paneeldeuren met zwaar ijzerbeslag.

Waardering

Drie geschakelde herenhuizen met voortuinen en hekwerken van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering in een op Heroriëntatie gerichte bouwstijl en als onderdeel van het oeuvre van architect J. Rijksen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de aanleg en opzet van de Emmalaan naar ontwerp van H. Loran.

chaletstijl

Rijksen, R. ; Stad Utrecht