514446 - Joodse begraafplaats
Utrecht H 619
Zandpad 2, 3552 TJ te Utrecht

Omschrijving

POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts), opgenomen in symmetrische opzet op rechthoekige plattegrond en met één bouwlaag onder pannen zadeldak tussen tuitgevels op uitgebouwde schouders en nok evenwijdig aan de straat. Het poortgebouw is in rode baksteen, met gele bakstenen banden, opgetrokken, boven een gepleisterde plint. De voorgevel is zeven traveeën breed, die behoudens de poortdoorgang uit zes door rondboogvormig afgesloten spaarvelden zijn ingevuld. Bij de woning links, zijn drie spaarvelden met een deur en twee met schuifraam en alle met bovenlicht bezet. In de kop van de drie blinde spaarbogen rechts komt een sieranker voor. De spaarbpogen worden onderling door een muizetandfries ter hplaatse van de aanzetstenen met elkaar verbonden De poortdoorgang wordt afgesloten door een ijzeren hek en houten poort. Boven de poort een hardstenen boog, met hebreeuwse inscriptie en zwikken met motief van brandende fakkels.

Interieur van de aula met ziende kap gedragen door geprofileerde houten spitsboogspanten en ijzeren trekstangen. Wanden en kozijnen met houten betimmering. Poortdoorgang eveneens met ziende kap met spitsboogspanten met ijzeren trekstangen.

Waardering

Poortgebouw waarin beheerderswoning en aula van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectonische waarde als goed voorbeeld van een redelijk gaaf bewaarde Nederlands-Israëlitische begraafplaats. Tevens van belang als herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeente in Utrecht.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Joodse begraafplaats

Aangelegd 1807

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Particuliere begraafplaats