Utrecht H 2729
Utrecht, Jagerskade 4, Overvecht

Inleiding

Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgevoerd in een soort Chaletstijl.

Omschrijving

In 1979 gerestaureerd houten brugwachtershuisje op vierkante plattegrond met bakstenen fundament, onder zinken tentdak met overstek. Het huisje bezit de kenmerken van de chaletstijl. De gevels worden door gebiljoeneerde stijlen ingedeeld die diagonaal geplaatste planken als velden insluiten. Boven de deur en boven een per zijde voorkomend venster bevindt zich een boog. Het overstek wordt door gesneden consoles ondersteund.

Waardering

Brugwachtershuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie binnen een civieltechnisch ensemble en vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een brugwachtershuisje in een soort Chaletstijl. Van situationele waarde naast de Rode Brug.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Brugwachtershuisje

gerestaureerd ca 1998?