Catharijne D 4536
Van Sijpesteijnkade 25, 3521 AH te Utrecht

Inleiding

In 1912 naar ontwerp van L. Verbeek van der Sanden tot KANTOOR verbouwd ouder woonhuis, gesitueerd aan de voormalige Leidse Rijn.

Het aan de straatzijde gesitueerde bouwdeel van drie bouwlagen is geplaatst voor een ouder, bij de verbouwing behouden deel.

De voorgevel is opgetrokken in neo-classicistische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd pand met vierkant plattegrond, drie bouwlagen en plat dak. De gepleisterde voorgevel met natuurstenen plint heeft vier vensterassen tussen vijf zware Dorische pilasters van de kolossale orde. Originele voordeur met bovenlicht met kroonlijst en deurkalf met eierlijst. Houten schuif- en draaivensters met roede verdeling, die per bouwlaag afnemen in hoogte, elk venster geaccentueerd door vensterbank en kroon- lijst. Gevel beeïndigd door zware kroonlijst fries met trigliefen en metopen onder zware, vooruitstekende gootlijst op consoles.

Interieur met duidelijk niveau-verschil tussen voor- en achterhuis. Onder meer met oorspronkelijke betimmering op begane grond in zware neo-renaissancestijl, trappenhuis, in dezelfde stijl, met glas-in-lood verlichting, geprofileerde deuren en vensters en stucplafonds, op de verdieping diverse stucplafonds en schouwen.

Waardering

Tot kantoorpand verbouwd ouder huis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf voorbeeld van een pand met een voorgevel in neo-classicistische bouwstijl opgetrokken met interieurdetails in neo-renaissance uitgevoerd. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de oude uitvalsweg langs de Leidse Rijn.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Verbeek-van-der-Sanden, L. ; Stad Utrecht