Catharijne D 9277
Catharijne D 9294 A13
Jutfaseweg 10 D, 3522 HB te Utrecht
Jutfaseweg 8, 3522 HB te Utrecht
Jutfaseweg 9, 3522 HB te Utrecht

Jutfaseweg 7

Inleiding

ZIEKENHUIS ('Amaliastichting'), in 1873 in opdracht van het Rode Kruis ten behoeve van de verzorging van gewonde soldaten gebouwd, en uitgevoerd in neo-gotische trant met Tudor-elementen.

Het pand is uitgelegd op een samengestelde plattegrond waarin een nagenoeg vierkantig grondplan voor het hoofdgebouw, dat door tussenkomst van een tussenlid is verbonden, met aan weerszijden een rechthoekig gebouw.

De poorten zijn van latere datum en worden tesamen met de aangebouwde uitbreidingen op begane grond van rijksbescherming uitgesloten.

Omschrijving

De voorgevel van het ziekenhuis is symmetrisch van opzet, met hoofdgebouw en nevengebouwen. In baksteen opgetrokken hoofdgebouw met aan de straatzijde evenewijdig gelegen, drie bouwlagen tellend, bouwdeel met eenlaags achterbouw. Het hoofdgebouw bezit ter plaatse van de middenrisaliet een zich tussen eindgevels bevindend zadeldak waarop evenwijdig aan de straat aansluitend zadeldak, dat aan de zijgevels door een tuitgevel wordt beëindigd. De voorgevel bestaat uit vijf traveeën waarvan de middelste risalerend is. Zowel de middenrisaliet als de vier hoeken van het hoofdgebouw worden geflankeerd door doorlopende, uitspringende gepleisterde van casementen voorziene kolommen. De middenrisaliet bevat boven de in hardstenen uitgevoerde bordestrap van de hoofdingang verder een balkon, een venster met accoladeboog in de derde geleding en een gepleisterd tondo en een geschilderd rood kruis. De hoofdingang bevat voorts een geprofileerde rondboogvormige omlijsting en neogotisch gedetailleerd bovenlicht. De natuurstenen dubbele banden lopen, onderbroken door de eerder genoemde hoekkolommen ,door over de zijgevels die op drie rechthoekige vensters (waarvan twee blind) en een door roeden ingedeeld venster onder keperboog na, in de derde bouwlaag blind is uitgevoerd. Evenwijdig aan de daklijn en onder de daklijst van de voorgevel is siermetselwerk aangebracht dat ook voorkomt boven de natuurstenen plint begane gronds. Bijna alle vensters zijn 3x(1+3)ruits schuifvensters met neogotisch gedetailleerde bovenlichten. Alleen in de derde bouwlaag komen afwijkende typen voor als vier gekoppelde schuiframen en de eerder besproken raamtypen in de linker- en rechterzijgevel. In het interieur resteert in het hoofdgebouw nog de oorspronkelijke indeling met hal en bordestrap met balusters, doorgaand tot aan de zolderverdieping. In het souterrain is de congierge woning aanwezig met keukenschouw en -kasten. Meerder stucplafonds zijn aanwezig; ondermeer op de eerste verdieping in de balkonkamer een stucplafond met wapenschilden. De kamer rechts hiervan heeft de oorspronkelijke kastenwand aan weerszijden van de schouw. Voorts zijn overal de oorspronkelijke deuren en deurkozijnen aanwezig.

De aan weerszijden via een -latere- poort met het hoofdgebouw verbonden nevengebouwen zijn eveneens in baksteen opgetrokken en hebben één bouwlaag onder een pannen zadeldak tussen eindgevels met identieke detailleringen in hoekolommen, daklijn en siermetselwerk als genoemd in het hoofdgebouw. Beide voorgevels hebben een deur en twee vensters. De zijgevels bezitten twee dichtgezette vensters en een 2x(1+2) ruits venster onder een door een keperboog afgesloten venster in de geveltop.

Waardering

Ziekenhuis van de Amaliastichting, bestaande uit hoofdgebouw en twee bijgebouwen, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische als voorbeeld van 19e eeuwse ziekenhuisbouw. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zorgvuldig gedetailleerd in neo-gotische bouwstijl opgetrokken ziekenhuis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenhuis