Actualiteit gegevens: 09-04-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514461
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Amaliastichting
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 mei 2001
Kadaster deel/nr: 
82807/198
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Utrecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Utrecht
X-Y coördinaat: 
136742 - 454361

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Jutfaseweg 7

Inleiding

ZIEKENHUIS ('Amaliastichting'), in 1873 in opdracht van het Rode Kruis ten behoeve van de verzorging van gewonde soldaten gebouwd, en uitgevoerd in neo-gotische trant met Tudor-elementen.

Het pand is uitgelegd op een samengestelde plattegrond waarin een nagenoeg vierkantig grondplan voor het hoofdgebouw, dat door tussenkomst van een tussenlid is verbonden, met aan weerszijden een rechthoekig gebouw.

De poorten zijn van latere datum en worden tesamen met de aangebouwde uitbreidingen op begane grond van rijksbescherming uitgesloten.

Omschrijving

De voorgevel van het ziekenhuis is symmetrisch van opzet, met hoofdgebouw en nevengebouwen. In baksteen opgetrokken hoofdgebouw met aan de straatzijde evenewijdig gelegen, drie bouwlagen tellend, bouwdeel met eenlaags achterbouw. Het hoofdgebouw bezit ter plaatse van de middenrisaliet een zich tussen eindgevels bevindend zadeldak waarop evenwijdig aan de straat aansluitend zadeldak, dat aan de zijgevels door een tuitgevel wordt beëindigd. De voorgevel bestaat uit vijf traveeën waarvan de middelste risalerend is. Zowel de middenrisaliet als de vier hoeken van het hoofdgebouw worden geflankeerd door doorlopende, uitspringende gepleisterde van casementen voorziene kolommen. De middenrisaliet bevat boven de in hardstenen uitgevoerde bordestrap van de hoofdingang verder een balkon, een venster met accoladeboog in de derde geleding en een gepleisterd tondo en een geschilderd rood kruis. De hoofdingang bevat voorts een geprofileerde rondboogvormige omlijsting en neogotisch gedetailleerd bovenlicht. De natuurstenen dubbele banden lopen, onderbroken door de eerder genoemde hoekkolommen ,door over de zijgevels die op drie rechthoekige vensters (waarvan twee blind) en een door roeden ingedeeld venster onder keperboog na, in de derde bouwlaag blind is uitgevoerd. Evenwijdig aan de daklijn en onder de daklijst van de voorgevel is siermetselwerk aangebracht dat ook voorkomt boven de natuurstenen plint begane gronds. Bijna alle vensters zijn 3x(1+3)ruits schuifvensters met neogotisch gedetailleerde bovenlichten. Alleen in de derde bouwlaag komen afwijkende typen voor als vier gekoppelde schuiframen en de eerder besproken raamtypen in de linker- en rechterzijgevel. In het interieur resteert in het hoofdgebouw nog de oorspronkelijke indeling met hal en bordestrap met balusters, doorgaand tot aan de zolderverdieping. In het souterrain is de congierge woning aanwezig met keukenschouw en -kasten. Meerder stucplafonds zijn aanwezig; ondermeer op de eerste verdieping in de balkonkamer een stucplafond met wapenschilden. De kamer rechts hiervan heeft de oorspronkelijke kastenwand aan weerszijden van de schouw. Voorts zijn overal de oorspronkelijke deuren en deurkozijnen aanwezig.

De aan weerszijden via een -latere- poort met het hoofdgebouw verbonden nevengebouwen zijn eveneens in baksteen opgetrokken en hebben één bouwlaag onder een pannen zadeldak tussen eindgevels met identieke detailleringen in hoekolommen, daklijn en siermetselwerk als genoemd in het hoofdgebouw. Beide voorgevels hebben een deur en twee vensters. De zijgevels bezitten twee dichtgezette vensters en een 2x(1+2) ruits venster onder een door een keperboog afgesloten venster in de geveltop.

Waardering

Ziekenhuis van de Amaliastichting, bestaande uit hoofdgebouw en twee bijgebouwen, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische als voorbeeld van 19e eeuwse ziekenhuisbouw. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zorgvuldig gedetailleerd in neo-gotische bouwstijl opgetrokken ziekenhuis.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJutfaseweg73522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg63522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg6A3522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg7A3522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg53522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg5A3522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg5B3522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg5C3522 HAUtrecht
NeeJutfaseweg103522 HBUtrecht
NeeJutfaseweg10A3522 HBUtrecht
NeeJutfaseweg10B3522 HBUtrecht
NeeJutfaseweg10C3522 HBUtrecht
NeeJutfaseweg10D3522 HBUtrecht
NeeJutfaseweg83522 HBUtrecht
NeeJutfaseweg93522 HBUtrecht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgZiekenhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
CatharijneD9294A13
CatharijneD9294A3
CatharijneD9294A10
CatharijneD9294A11
CatharijneD9294A4
CatharijneD9294A8
CatharijneD9294A12
CatharijneD9294A9
CatharijneD9294A7
CatharijneD9294A2
CatharijneD9294A14
CatharijneD9294A15
CatharijneD9294A5
CatharijneD9294A1
CatharijneD9294A6
CatharijneD9277

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18731873exactvervaardiging