Catharijne D 9509
Vondellaan 74, 3521 GH te Utrecht
Vondellaan 166, 3521 GH te Utrecht
Vondellaan 168, 3521 GH te Utrecht
Vondellaan 170, 3521 GH te Utrecht
Vondellaan 172, 3521 GH te Utrecht

Inleiding

Als laboratorium gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW voor het Rudolph Magnus Instituut in opdracht van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1925 gebouwd in de trant van de Nieuwe Zakelijkheid met Amsterdamse Schoolelementen naar ontwerp van architect A.A. Kok en gelegen op het voormalige unversiteitscomplex aan de Vondellaan.

Omschrijving

In baksteen met kunststenen detaillering opgetrokken pand op L-vormige plattegrond. Gebouw met souterrain en drie bouwlagen, een deel twee hoge bouwlagen, achterbouw met één bouwlaag, beide onder plat dak.

De voorgevel wordt bepaald door over de volle breedte van de gevel geplaatste lintvensters met stalen ramen in iedere bouwlaag. Alle vensters uitgevoerd met doorlopende kunststenen onder- en bovendorpels en een sculpturale beëindiging. De voorgevel met vooruitspringend middendeel van drie bouwlagen, linker bouwdeel met twee bouwlagen over eenzelfde bouwhoogte. De overgang tussen het linker- en rechterbouwdeel is rondgemetseld uitgevoerd. Het rechterbouwdeel wordt geaccentueerd door een terugliggende in torenvorm gebouwd trappenhuis, waarvan de hoek rechtsvoor verhoogd is tot pyloon. Hier is eveneens de ingang gesitueerd in de vorm van een uitgebouwde portiek met plat dak. Aan westzijde boven de ingang gesitueerde steen met opschrift: "Pharmacologisch Laboratorium 1927" aan weerszijden de 'sol iustitia' en de aardbol. Tevens aan weerszijden twee figuratieve voorstellingen. Decoratieve bakstenen dakrand ter beëindiging van de gevel.

Achtergevel in gelijksoortige vormgeving als de voorgevel.

Interieur met lange gangen met aan weerszijden de lokalen. Op de begane grond een collegzaal met betonnen insteek en houten collegebanken. De collegezaal is via een deur in de achterwand verbonden met een fraai trappenhuis met decoratieve trapleuningen. Centraal trappenhuis eveneens met fraai vormgegeven trap. De gangen grotendeels met oorspronkelijke deuren naar de diverse vertrekken. Alle vloeren van granito met parelmoer.

Waardering

UNIVERSITEITSGEBOUW voor het Rudolph Magnus Instituut van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van een versoberde vorm van Expressionisme die als bouwstijl van de Nieuwe Haagse School, elementen uit Nieuwe Bouwen combineert met invloeden van de Amsterdamse School. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het hoger onderwijs.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Universiteit

Nieuwe Bouwen