Catharijne D 9269
Catharijne D 9292 A13
Jutfaseweg 3 C, 3522 HA te Utrecht
Jutfaseweg 3 D, 3522 HA te Utrecht
Jutfaseweg 3 E, 3522 HA te Utrecht
Jutfaseweg 3 G, 3522 HA te Utrecht

Inleiding

SCHOOLGEBOUW (opleiding voor typografie) gebouwd in 1909 in Hollandse neo-renaissancestijl naar ontwerp van E.G. Wentink jr. (1874-1948 architect B.N.A. te Utrecht).

Omschrijving

Vrijliggend, op vierkant grondplan, iets terugliggend ten opzichte van de weg, onderkelderd, met twee bouwlagen en platgedekte zijvleugels die het hoger opgetrokken van een afgeplat (pannen)schilddak voorzien midden bouwdeel flankeren. Veertien traveeën brede voorgevel bestaande uit hoger opgetrokken midden bouwdeel van zes traveeën waarvan middelste twee nog eens risalerend zijn opgebouwd. Lagere zijvleugels van ieder vier traveeën. Middenas eindigt in halsgevel bekroond door natuurstenen schelpmotief onder gebroken halfrond fronton. Ter weerszijden van de hals met oeil de boeuf-venster bevindt zich een klauwstuk. Bakstenen symmetrisch ingedeelde voorgevel op trasraam. De rechthoekige vensteropeningen hebben alle in drieën gedeelde schuiframen met schuivende boven en benedengedeelte. De vensters zijn onderling door sierbanden verbonden en worden afgesloten door met in natuursteen uitgevoerde aanzet- en sluitstenen in de verder bakstenen hanekammen. Alleen in de middenas en aan weerszijden van de ingang komen vensters voor onder een latei. De ramen op de tweede en derde verdieping ter weerszijde van de middenas zijn resp. als kruisvenster en als een door rolwerk omsloten rondvenster uitgevoerd. Gevel beëindigd door goot op klossen. Klokkentoren op het afgeplatte schilddak. Zijgevels en achtergevel uitgevoerd in vergelijkbare vorm met baksteen, kunststenen banden en een goot op klossen.

Waardering

SCHOOLGEBOUW van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van Hollandse neo-renaissance. Van cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met speciaal onderwijs gericht op de vakopleiding voor de typografische sector.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Christelijke school