Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514467
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82807/170
Kadastrale aanduiding
Utrecht L 2249
Biltsestraatweg 108, 3573 PS te Utrecht

Omschrijving

Inleiding

Houten WOONHUIS opgetrokken in chaletstijl rond 1900 gebouwd, gelegen in de Verboden Kringen van het fort op De Biltstraat.

Omschrijving

Geheel in hout opgetrokken pand op bijna rechthoekige plattegrond met één bouwlaag en kruisende zadeldaken gedekt met zwarte kruispan. Aan de zijde van de weg gelegen frontgevel (zuidwest) heeft een wat terugliggend bouwdeel links met lijstgevel en langskap en rechts een risalerend bouwdeel met topgevel en dwarskap. De achtergevel heeft een geveltop conform die van de frontgevel, maar hier evenals in rechter zijgevel nog voorzien van een rondboog in het over stek. Alle gevels opgetrokken in vakwerk, waarbij de velden zijn opgevuld met planken (zowel horizontaal, verticaal als diagonaal). Tegen de achtergevel een latere, éénlaags aanbouw in baksteen. Stolpramen en luiken op begane grond in de voorgevel, in de geveltoppen driedelige vensters onder keperboog. Alle topgevels hebben windveren en makelaars.

Waardering

WOONHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van bouwen in chaletstijl en vanwege de cultuur historische waarde als karakteristiek en goed bewaard zeldzaam voorbeeld van houtbouw in de Verboden Kringen rondom de forten en vanwege het belang voor de krijgsgeschiedenis.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden