Apeldoorn AA 2070
Kastanjelaan 8, 7316 BN te Apeldoorn

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS aan de noordelijke zijde van de Kastanjelaan, oorspronkelijk de conciërgewoning behorende bij het gemeentelijk gymnasium, dat zich links van het huis bevindt, op de hoek van de Kastanjelaan met de Alexanderlaan. Het pand is in 1913 gebouwd naar een ontwerp uit 1912 van de Apeldoornse gemeente-architect Gerrit de Zeeuw (1861-1938) in de Nieuw-Historiserende stijl. Het pand heeft een tuin rondom, aan de straatzijde afgesloten met een eenvoudig smeedijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het telt één bouwlaag onder een met leien in maasdekking gedekt schilddak.

De VOORGEVEL bezit links een topgevel, de rechter zijgevel in de middenas en de linker zijgevel rechts een topgevel met steekkappen. De topgevels hebben een getrapte beëindiging. De treden zijn bezet met driehoekige natuurstenen blokken. De geveltop bevat een driehoekige natuurstenen beëindiging met een ingehakte versiering in de vorm van de ondergaande zon. De overige delen van de gevels worden afgesloten met een geprofileerde houten bakgoot op klossen. De hemelwaterafvoeren zijn nog oorspronkelijk en gedeeltelijk in gietijzer uitgevoerd. De gevels hebben smeedijzeren muurankers en een hardstenen waterlijst die onder de vensters rechthoekig is omgezet. Vensters en entree hebben een natuurstenen lateibalk en worden ontlast door steens segmentbogen met natuurstenen geboorte- en sluitstenen.

De voorgevel heeft op de begane grond twee symmetrisch geplaatste vensters met 16-ruits onderramen en gedeeld bovenlicht met twee 4-ruits ramen. De topgevel heeft een gedeeld venster met twee 6-ruits ramen. Het dakvlak rechts bevat een dakkapel met schilddak en een gedeeld venster met twee 6-ruits draairamen.

De LINKER ZIJGEVEL bevat op de begane grond rechts twee vensters met 16-ruits onderramen en gedeeld bovenlicht met twee 4-ruits ramen. De topgevel heeft drie gekoppelde vensters onder doorlopende lateibalk met 9-ruits draairamen. Boven het middelste venster een venster met 6-ruits valraam. De gevel bevat links een rechthoekige loggia met lateibalk, met rollaag aan de bovenzijde en bakstenen hoekpijler links achter, voorzien van natuurstenen kapiteel. In de loggia een dubbele ingang met bovenlicht. In het gevelvlak boven de loggia in smeedijzeren cijfers het jaartal 1913.

De ACHTERGEVEL bevat in het midden een venster met niet oorspronkelijk stolpraam met dubbel glas en gedeeld bovenlicht met twee 4-ruits ramen. Geheel rechts de loggia met lateibalk, links rustend op een natuurstenen console en rechts op de bakstenen hoekpijler met kapiteel. De loggia heeft een opengewerkte balustrade met bakstenen balusters en een natuurstenen deklijst. De openingen tussen de balusters zijn aan de bovenzijde getoogd.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de middenas de entreepartij met paneeldeur met 9-ruits cirkelvormig raam en smeedijzeren rooster en een gedeeld bovenlicht met gedecoreerde tussenstijl en twee 4-ruits ramen. Rechts van de ingang tweemaal twee gekoppelde vensters onder een doorgaande lateibalk met 6-ruits ramen.

Het INTERIEUR van het huis is grotendeels oorspronkelijk bewaard gebleven. Het halletje is voorzien van een granito vloer en de meeste deuren en deuromlijstingen in het huis zijn nog oorspronkelijk. Ze hebben een aan de Art Nouveau verwante detaillering met een bovendorpel die iets breder is dan het kozijn. De grote woonkamer bestond oorspronkelijk uit twee kamers, wat nog zichtbaar is aan beide strak vormgegeven stucplafonds men een circelvormig centraal motief en een omkadering. Een van de omkaderingen is afgeschuind, wat duidt op een hieronder vroeger aanwezige schouw. De keuken heeft nog een originele houten schouw en keukenkastjes. Ook hier bevindt zich een stucplafond. De eenvoudige kelder is voorzien van een troggewelf en heeft een vloer met estriken. De houten trapbalusters naar de bovenverdieping zijn nog oorspronkelijk. De detaillering ervan komt overeen met de detailleringen in het interieur van het gymnasium.

Voormalige CONCIERGEWONING uit 1913

- Van architectuurhistorische waarde als woonhuis dat opvalt door esthetische kwaliteiten, de gave verhoudingen en de bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het object is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van de Nieuw-Historiserende stijl.

- Van stedebouwkundige waarde als waardevol onderdeel van het schoolcomplex dat verder bestaat uit het schoolgebouw, de gymnastiekzaal en het omsluitende hekwerk.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als conciërgewoning, welke verbonden is met het Gymnasium en derhalve met de ontwikkeling van het onderwijs in Apeldoorn.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning Geen functionele relatie meer met Gymnasium

Zeeuw, G. (Gerrit) de ; Gelderland