Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514485
Complexnummer
514483 - Crijocora
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82966/2
Kadastrale aanduiding
Apeldoorn H 8597
Bij Mr. Van Hasseltlaan 27, 7316 DJ te Apeldoorn

Omschrijving

Inleiding

FOLLY, gelegen in de achtertuin van het pand Mr. van Hasseltlaan 27. De folly, geplaatst links achter in de tuin, dateert van 1 oktober 1898 en is op genoemde datum aangeboden door de burgemeester bij de Oranjeoptocht.

Omschrijving

De folly is een klein kasteelachtig bouwwerk met invloeden van de chaletstijl op rechthoekige grondslag met bakstenen onderbouw en vakwerk bovenbouw. De onderbouw is gemetseld in imitatie kruisverband en heeft gepleisterde hoekblokken. Het gebouwtje heeft een zinken schilddak met op het voor- en het rechter schild een dakkapel met zinken steekkap. De hoek rechts vóór bevat een achthoekig arkeltorentje waarvan de spits op het moment van beschrijven ontbreekt. In oorsprong stond het gebouwtje op houten klossen en had het aan de voorzijde een veranda. Thans staat het op een bakstenen basement en ontbreekt de veranda. Doordat het gehele gebouwtje wit is geschilderd valt de oorspronkelijke detaillering minder op.

Waardering

FOLLY uit 1898.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam en goed bewaard voorbeeld van een folly, bedoeld als speelhuisje voor kinderen. Het bouwsel is van belang vanwege de vormgeving, de materiaalkeuze en rijke detaillering die sterk is beïnvloed door de Chaletstijl.

- Van cultuurhistorische waarde als object, verbonden met een koninklijke feestdag en als uitdrukking van het vanuit het achttiende eeuwse Engeland overgewaaide modeverschijnsel om -romantisch aangelegde- tuinen en parken te voorzien van fantasievol vormgegeven bouwsels, vaak zonder duidelijke functie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514483. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Folly

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden