514500 - Wenumse Watermolen
Apeldoorn D 6802
Apeldoorn D 8444
Apeldoorn D 6665
Oude Zwolseweg 164, 7345 DG te Wenum Wiesel

Omschrijving

De WATERMOLEN met MOLENKOM bestaat uit een rechthoekig, aan de straatzijde éénlaags, gebouw, waarvan het zadeldak is belegd met rode Hollandse pannen en de nok parallel aan de straat is geplaatst. Het dak heeft een overstek op klossen met windveren boven de topgevels. De molen is ogetrokken in baksteen in kruisverband met gepleisterde lateien met rollagen boven de venster- en deuropeningen. De vensters hebben 8-ruits bovenlichten. In de rechter zijgevel bevindt zich een dubbele bedrijfsdeur en in de topgevel een opgeklampte deur. Het bovenslagrad en de molenkom bevinden zich tegen de linker zijgevel. In deze gevel zijn rondboogvensters en segmentboogvensters geplaatst. De voorgevel is symmetrisch met een opgeklampte deur in de middenas en links en rechts een venster. De laag gelegen maalderij tegen de achtergevel heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen. Een houten dakkapel met lessenaarsdak en opgeklampte deur geeft vanaf het terrein toegang tot de zolder van de maalderij. Het molenwerk is nog aanwezig.

WATERMOLEN van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de complexe en lange historie die nog afleesbaar is