Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514504
Complexnummer
514503 - Wooncomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82948/172
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Apeldoorn AB 2377
Bij Loseweg 292, 7315 HD te Apeldoorn

Omschrijving

Inleiding

SMEDERIJ. Het gebouw dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt overstekend zadeldak. De linker zijgevel en de achtergevel zijn gepleisterd, de voor- en rechter zijgevel hebben een gepleisterde plint.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat links van het midden een entree met 4-ruits stolpdeur en - boven een kalf uitgevoerd in een halfsteens rollaag - een 8-ruits stalen getoogd bovenlicht, aan beide zijden geflankeerd door een getoogd 22-ruits gietijzeren venster. Entree en vensters worden ontlast door een halfsteens segmentboog. Geheel rechts bevindt zich een ingehakt getoogd 20-ruits gietijzeren raam.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL bevat op de begane grond een 32-ruits stalen stolpdeur, ontlast door een dubbele halfsteens, licht getoogde rollaag. De geveltop heeft een rond gietijzeren venster met roedeverdeling in de vorm van een bloem, omringd door een halfsteens rollaag. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudig geprofileerde windveer.

De ACHTERGEVEL bevat rechts van het midden een entree met opgeklampte deur met ruitvormig glaspaneel. Boven een bakstenen kalf een 5-ruits bovenlicht. Links en rechts bevindt zich een getoogd 20-ruits gietijzeren venster.

De symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL bevat op de begane grond twee getoogde 16-ruits gietijzeren vensters. Het onderste deel van het linker venster is uitgevoerd als 8-ruits stolpraam. De geveltop heeft een rond gietijzeren venster met roedeverdeling in de vorm van een bloem. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudig geprofileerde windveer.

Het INTERIEUR bevat nog enige elementen van de smederij. Een belangrijk deel van de inventaris is recent verhuisd naar het Historisch Museum te Apeldoorn. Tegen de achtergevel bevindt zich een gemetselde stookplaats met smeedijzeren mantel/afzuigkap. Daarnaast is er nog een natuurstenen bak voor koelwater en één bok van een houten travalje of hoefstal.

Waardering

Voormalige smederij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de groepering van dit bijgebouw rond een erf, in combinatie met de bijbehorende woning en schuur. De gebouwen hebben een ensemblewaarde. De smederij speelt een beeldbepalende rol in het straatbeeld ter plaatse.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie en daaraan gekoppelde verschijningsvorm van de smederij. Bovendien van waarde als onderdeel van de voormalige bedrijfsbebouwing van het paleis Het Loo.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514503. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing