Apeldoorn AA 1231
Apeldoorn, stadspark, Oranjepark, Parken

Omschrijving

Het Oranjepark wordt begrensd door de Kerklaan, Mr. Van Rhemenslaan, Regentesselaan en Van der Houven van Oordtlaan. Het is aangelegd in de destijds populaire Engelse landschapsstijl met een langgerekte gebogen vijverpartij met bruggetje, lange gebogen paden en uitgestrekte grasvelden. Het noordwestelijke deel van de vijver bevat een fontein. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij of in kleine groepjes. Onder de bomensoorten bevinden zich onder meer rode beuk, varenbeuk, tulpenboom en magnolia. Langs de vijver staat een monumentale gunnera. Groen en vijverpartij zetten zich voort aan de zuidwestzijde van de Regentesselaan. In 1959 is het park deels gewijzigd naar ontwerp van de landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer (1898-1974), die een beplantingsadvies opstelde.

Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl uit 1876.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de zuidwestrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

- Van cultuurhistorische waarde als eerste van de vier stadsparken in de wijk de Parken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park