Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514528
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
26 juni 2000
Kadaster deel/nr: 
18744/6
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Apeldoorn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Apeldoorn
X-Y coördinaat: 
194289 - 471111

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Deze in 1915 door architect J.A. Wijn uit Apeldoorn gebouwde vrijstaande VILLA is gelegen aan de noordzijde van het Prinsenpark. Het pand is schuingeplaatst ten opzichte van de rooilijn, waardoor het een bijzonder opvallende situering verkregen heeft. Oorspronkelijk maakte de weg vlak voor het pand een bocht, wat een verklaring zou kunnen betekenen voor het verder terugliggen van het buurpand Frisolaan 22. De aannemer, en tevens eerste eigenaar van het huis, was Cornelis Paul Lzn. Rond het vrijstaande woonhuis bevindt zich een tuin. Aan de oostzijde van het pand bevindt zich een voortzetting van de parkachtige aanleg van het Prinsenpark. Het woonhuis is gebouwd in een door het Neo-Classicisme en door de Um 1800 stijl beïnvloede bouwstijl.

In de tuin staat een klein schuurtje.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met een brede symmetrisch ingedeelde voorgevel met middenrisaliet en een groot dakhuis met een fronton. Het huis heeft een omlopend mansardedak met ingezwenkte dakvlakken. Het dakhuis heeft een zadeldak. De dakopbouw wordt aan weerszijden geflankeerd door een dakkapel onder lessenaarsdak met stolpraam. Ook op het achterschild bevindt zich een enkele dakkapel met een lessenaarsdak. Het voorschild van het met rode gegolfde Friese pannen belegde schilddak is voorzien van een rookkanaal. Het dak bevat verder nog enkele rookkanalen en afvoerpijpen. Rondom het dak bevinden zich geprofileerde houten bakgoten. De gepleisterde gevels zijn voorzien van een omlopende en eveneens gepleisterde plint en een hoofdgestel.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL kenmerkt zich door een middenrisaliet met fronton. Op de begane grond bevinden zich hierin een dubbele tuindeur met twee smalle zijlichten. De tuindeur wordt afgesloten met een bovenlicht met een rondboogroede en een gevorkte middenstijl. De zijlichten hebben elk een rond raam ter plaatse van het bovenlicht van de tuindeur. Het risaliet heeft een gepleisterd balkon op gepleisterde hoekpijlers. Op het balkon openen een dubbele balkondeur met twee smalle 3-ruits zijlichten. De bovenlichten ontbreken. Het fronton heeft een rond raam. Aan weerszijden van het risaliet bevinden zich twee Empire-achtige schuiframen met een 6-ruits onderraam en een bovenraam met een rondboogroede en een gevorkte middenstijl. De schuiframen zijn voorzien van persiennes.

De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van een serre met vier 8-ruits ramen. Rechts van de serre is de zijgevel blind, links ervan bevat de gevel een 8-ruits schuifraam.

De ACHTERGEVEL heeft net als de voorgevel een middenrisaliet met een rechte afsluiting aan de bovenzijde. Op de begane grond bevat het risaliet een breed, ooit vernieuwd, venster op de plaats van drie kleinere vensters van verschillende afmetingen en op verschillende plaatsen. De verdieping heeft een 6-ruits raam met twee flankerende smalle 3-ruits ramen. Links van het risaliet bevindt zich een achterdeur met een 2-ruits bovenlicht. Rechts van het risaliet bevindt zich een dubbele tuindeur met een groot bovenlicht.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft een zij-ingang met een modern afdak, dat in zijn detaillering aansluit bij het fronton van de middenrisaliet van de voorgevel. Rechts daarvan bevindt zich een modern keukenraam met daaronder een koekoek. Het INTERIEUR heeft een centrale hal met daarin het trappenhuis. De oorspronkelijke terrazzovloer is nog aanwezig onder de huidige vloerbedekking van de hal en de serre. In de grote kamer en suite aan de westkant van het huis bevinden zich twee stucplafonds met centrale stukken. Eén van deze middenstukken, namelijk dat in de achterkamer, is een moderne kopie. Het oorspronkelijke middenstuk is afkomstig van het Atelier Silberling & Zonen te Amsterdam en heeft catalogusnummer 514. De schuifdeuren en de schouwen zijn verdwenen. In de keuken bevinden zich diverse oorspronkelijke keukenkastjes.

Rondom het huis bevindt zich een tuin die van de straat wordt gescheiden door een op basis van foto's uit de jaren '20-'30 gereconstrueerd tuinhek. In de tuin bevindt zich een klein gepleisterd schuurtje met een zadeldak dat aan de tuinzijde is voorzien van dezelfde pannen als het woonhuis.

Waardering

VILLA met invloeden van het Neo-Classicisme en de Um 1800 stijl uit 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een villa met invloeden van het Neo-Classicisme en de Um 1800 stijl. Karakteristiek zijn onder meer de zorgvuldig uitgevoerde schuiframen in de voorgevel, de karakteristieke kapvorm met gezwenkte dakschilden en het middenrisaliet. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van het te beschermen stadsgezicht de Parken en met de naastgelegen villa Frisolaan 22.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Frisolaan. De laan bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaFrisolaan247316 DCParkenApeldoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
APELDOORNH9471

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenUm 1800-stijlinvloeden
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Silberling & Zoon ; Gelderlandstucwerker

Prefab middenornament stucplafond

Wijn, J.A. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur