Apeldoorn AA 323
Wilhelminapark 8, 7316 BT te Apeldoorn

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA met door gedecoreerd smeedijzeren HEKWERK omgeven voortuin, gelegen aan de zuidoostzijde van het Wilhelminapark als onderdeel van de randbebouwing aan deze zijde van het park. Het pand is rond 1905 gebouwd, naar ontwerp van de Apeldoornse architect A. van Driesum Szn., in een Overgangsstijl die is beïnvloed door de Art Nouveau en de Chalet stijl.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen onder een met rode kruis- of bouletpannen gedekt schilddak. Op de plint, speklagen en ontlastingsbogen na is het pand geheel gepleisterd en wit geschilderd. De uitgemetselde plint is van schoon metselwerk met een waterslaglijst van bruin geglazuurde baksteen. De speklagen, segmentbogen en andere details in de gevel zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, maar tegenwoordig geschilderd. De dubbele rij lekdorpeltegels is van bruin geglazuurde baksteen. De meeste bovenlichten hebben een gesneden onderdorpel met tandlijst.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft rechts een risaliet, eindigend in een topgevel met steekkap. De begane grond heeft een driezijdige erker met afgeschuinde zijden. Het voorvlak heeft een enkelruits schuifvenster met 12-ruits bovenlicht, de zijvlakken een enkelruits schuifvenster met 6-ruits bovenlicht. Boven de erker een balkon met balustrade van siersmeedwerk in Art Nouveau stijl tussen stenen pijlers. Het balkon is toegankelijk via een enkelruits stolpdeur met 12-ruits bovenlicht. De topgevel kraagt uit en rust links en rechts op een kleine rondboog in baksteen en in het midden op een hoger geplaatste brede latei boven een de toegang tot het balkon. De rondbogen rusten op gepleisterde kraagstenen. Het overstek rust op muurstijltjes met korbeelstellen. De topgevel heeft een gesneden windveer, een schijnspant en een rijk gesneden gevelmakelaar. De voorgevel heeft links op de begane grond de entree, bestaande uit een houten paneeldeur met twee glaspanelen waarvoor een deurrooster van siersmeedwerk en een 8-ruits bovenlicht. Links een enkelruits zijlicht met 4-ruits bovenlicht. Boven de entree een lessenaarsdak met rode kruis- of bouletpannen. De verdieping heeft een enkelruits schuifvenster met 10-ruits bovenlicht.

De LINKER ZIJGEVEL heeft links een risaliet, eindigend in een topgevel met steekkap. De begane grond en de verdieping hebben drie vensters.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een rechthoekige houten serre met in het voorvlak in het midden een enkelruits venster met 12-ruits bovenlicht en links en rechts enkelruits ramen met 6-ruits bovenlicht. De zijvlakken hebben in het midden een enkelruits venster met 8-ruits bovenlicht en links en rechts een enkelruits venster met 4-ruits bovenlicht. Boven de serre een rijk bewerkte houten veranda met lessenaarsdak. De houten balustrade heeft gesneden gebogen stijlen. De veranda toegankelijk via een enkelruits stolpdeur met 12-ruits bovenlicht. Rechts van de serre op begane grond en verdieping een enkelruits schuifvenster met 10-ruits bovenlicht.

De villa is gelegen in een ruime tuin, aan de straatzijde afgesloten met een rijk smeedijzeren hekwerk met onder meer pijlpunten en bloemen.

Waardering

VILLA in Overgangsstijl met invloeden van de Art Nouveau en de chalet-stijl met door gedecoreerd smeedijzeren HEKWERK omgeven voortuin, uit de periode rond 1905.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en - vooral wat betreft het exterieur - vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Overgangsarchitectuur met ornamentiek beïnvloed door de Art Nouveau en de chalet stijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer het schijnspant en de gesneden (kozijn)onderdelen. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de villawijk de Parken, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedenbouwkundige waarde door de situering langs het Wilhelminapark. Het park bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Driesum Szn, A. (Andries) van ; Gelderland
Ontwerper woning