Hoog Soeren R 3194
Jachtlaan 8, 7313 CP te Apeldoorn

Inleiding

Deze vrijstaande VILLA met de oorspronkelijke naam "Kamp Links" (nu Sunny Home) werd gebouwd in 1915 voor en door de architect CHRIS WEGERIF (1859-1920). Het woonhuis is gesitueerd in een bosrijke omgeving in het westen van Apeldoorn, westelijk van de Jachtlaan in het villapark "Berg en Bos" (voorheen "Het Loo"). C.H. Wegerif woonde hier met zijn vrouw Agathe Gravenstein tot zijn dood in 1920. In het trasraam van de achtergevel bevindt zich een trapeziumvormige steen met de tekst "Wegerif - Fritz - Chris - Klein - anno MCMXV". Waarschijnlijk worden hier zijn zoon Chris Wegerif jr. genoemd samen met zijn vriendje Fritz Klein. In de steen is een rand gebeiteld met centraal de afbeelding van een hamer. Dit symbool komt ook voor op één van de raamknoppen aan de binnenzijde.

Villa "Kamp Links" was de eerste van een reeks opvallende panden in vergelijkbare architectuur: "Halve Maan" (Coniferenlaan 3; 1917), "Serena" (1e Beukenlaan 9; 1916) en "Edera" (Eikenlaan 10; 1918). De architectuur van "Kamp Links" onderscheidt zich van het doorsnee type villa in wijk "Berg en Bos" door een eenvoudige rechthoekige hoofdvorm, wit geschilderde grof gestucte gevels, trapeziumvormige vensters en het gebruik van paars en licht pastelkleurig glas-in-lood in een geometrisch patroon. De omlijstingen van de muuropeningen zijn beplakt met groen geschilderd glasvezel. Het geometrische patroon van het glas-in-lood bestaat uit een verticale middenstrook met aan weerszijden neergaande diagonale lijnen. De tuinaanleg valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

De villa bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een zolder wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De twee eindgevels en de goten zijn bekleed met rensleien. Onder het terras aan de zuidzijde bevindt zich een bergruimte. Op de nok bevinden zich twee gepleisterde rechthoekige schoorsteenschachten met respectievelijk vier en vijf rookgaten. De schachten eindigen in een rode ezelsrug. In de helling van het zadeldak bevinden zich drie nieuwe dakramen en een nieuwe bakstenen schoorsteen. die evenals de tuinaanleg niet onder de bescherming vallen.

In de lange OOSTGEVEL (straatzijde), parallel aan de nokrichting, bevindt zich links een trapeziumvormig portiek met plat dak. In dit portiek bevindt zich de toegang tot de keuken. De entree bestaat uit een deelbare houten deur met een groen geschilderde, betonnen omlijsting. Rechts van het portiek bevinden zich twee houten stolpvensters met naar binnenslaande draairamen en een glas-in-lood bovenlicht. Daartussen bevindt zich een vierkant valraam. In beide zijgevels (oost en west) van de onderbouw van het balkon bevindt zich een trapeziumvormig glas-in-lood venster.

Centraal in de gevel bevindt zich een rechthoekig glas-in-lood venster waarachter het trappenhuis is gesitueerd. Op de eerste verdieping bevindt zich aan weerszijden hiervan een vensteropening met naar binnen slaande draairamen. De ramen hebben bovenin twee horizontale roeden die kruisen met twee verticale roeden. Direct boven deze vensters bevindt zich de met rensleien beklede goot.

Op de begane grond van de ZUIDGEVEL (linkerzijgevel) bevindt zich van links naar rechts een dubbele houten deur met glas-in-lood bovenlicht, een vierkant glas-in-lood raam en een nieuw, liggend keukenraam. Op de verdieping bevinden zich twee stolpramen die identiek zijn aan de ramen op de begane grond van de oostgevel. In de topgevel bevindt zich een venster met twee naar binnenslaande draairamen (12-ruits). Direct boven het venster is de geveltop met leien bekleed. Deze bekleding bestaat uit twee rijen rensleien die overgaan in leien in maasdekking.

De WESTGEVEL aan de boszijde is te verdelen in drie regelmatige assen met in de middenas de ingangspartij. De linker- en rechteras zijn identiek aan de vensteras uiterst rechts in de oostgevel. De ingangspartij bestaat uit een deelbare houten voordeur in een trapeziumvormig portiek dat aan één zijde toegankelijk is. Het glas-in-lood bovenlicht van de voordeur bevindt zich boven het platte dak van het portiek. Het venster op de verdieping is identiek aan de vensters in de linker- en rechteras.

De NOORDGEVEL (rechterzijgevel) eindigt in een topgevel en heeft op de begane grond twee dubbele balkondeuren met glas-in-lood bovenlichten en deurluiken. Ook op de verdieping bevinden zich twee dubbele balkondeuren, zonder luiken en met een iets lager bovenlicht. De geveltopbeëindiging is identiek aan die van de zuidgevel. De verdieping heeft een balkon dat gedragen wordt door twee zijmuren en twee centraal geplaatste kolommen. Deze kolommen hebben een hoog vierkant basement en een vierkant blokkapiteel. Op de architraaf staat de nieuwe naam "Sunny home" in plaats van de oorspronkelijke naam "Kamp Links". De indeling van het INTERIEUR is symmetrisch van opzet. Achter de centrale hoofdingang bevindt zich de hal met links daarvan een voorkamer en rechts een studeerkamer. Aan het eind van de hal bevindt zich de authentieke trappartij met links de woonkamer en rechts de keuken. Op de verdieping bevinden zich links en rechts twee identieke slaapkamers met in ieder kamer twee inbouwkasten. Centraal bevindt zich de badkamer. Deze heeft de breedte van de overloop. De indelingen van de keuken en de voor- en woonkamer zijn gewijzigd. In de voorkamer is een nieuwe stookplaats aangebracht met nieuw rookkanaal. De badkamer is vergroot ten koste van een slaapkamer. Alle plafonds zijn verlaagd met behoud van de originele balklagen.

Vrijstaande VILLA uit 1915, gebouwd door CHRIS WEGERIF.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een woonhuis in een voor architect Wegerif typerende bouwstijl. Wegerif bouwde het huis voor zichzelf en liet zich inspireren door ondermeer de Nieuwe Kunst, de Arts and Crafts, de Art Nouveau en de Weense Sezession. Het woonhuis neemt een belangrijke plaats in binnen zijn oeuvre en is samen met de nog aanwezige oorspronkelijke interieurelementen van architectuurhistorisch belang. Villa "Kamp Links" was de eerste van een reeks voor Apeldoorn opvallende panden in vergelijkbare architectuur: "Halve Maan" (Coniferenlaan 3; 1917), "Serena" (1e Beukenlaan 9; 1916) en "Edera" (Eikenlaan 10; 1918).

- Van stedenbouwkundige waarde door de vrijstaande situering in de bosrijke omgeving westelijk van de Jachtlaan in het villapark Berg en Bos (voorheen Het Loo). Dit gebied kenmerkt zich door de vrije situering van monumentale objecten, omringd door ruime tuinen.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed doordacht totaalontwerp waarin diverse vormen van toegepaste kunst zijn samengebracht. Het totaalontwerp is typerend voor de tijd waarin dit huis ontworpen werd. Wegerif woonde in het pand tussen 1915 en 1920. Het pand heeft een cultuurhistorische waarde als herkenbaar element van een maatschappelijke ontwikkeling. Het werd gebouwd als huisvesting van een nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette en in dit geval projektmatig ontwikkelde, romantisch aangelegde villawijken. De wijk Berg en Bos is een goed voorbeeld van een dergelijke villawijk. Er is tevens een cultuurhistorische waarde gelegen in het feit dat de ontwerpen van Wegerif een duidelijk herkenbare signatuur dragen en door de geringe geografische spreiding als typerend voor de gemeente Apeldoorn kunnen worden gezien.

Nieuwe Kunst, Invloeden Sezession, Arts & Crafts

Wegerif, C. (Chris) ; Gelderland