Apeldoorn H 5903
Mr. Van Hasseltlaan 5, 7316 DG te Apeldoorn

Inleiding

Deze vrijstaande VILLA is vermoedelijk rond 1905 gebouwd aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan en bevindt zich temidden van een aantal in dezelfde tijd en vermoedelijk door dezelfde architect ontworpen villas. Deze villa is gebouwd in een overgangsstijl waarin invloeden van de Chaletstijl en de Art Nouveaustijl zichtbaar zijn. Het huis wordt omringd door een kleine tuin en is door een laag ijzeren spijlenhek van de Mr. van Hasseltlaan gescheiden. Het interieur is nog voor een deel oorspronkelijk. De achter het pand gesitueerde garage valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

De villa heeft een samengestelde plattegrond en twee bouwlagen met links een topgevelrisaliet. Dit risaliet heeft een overstekend zadeldak met een wolfeind aan de voorzijde. Dit dak staat haaks op het zadeldak dat de rest van het huis dekt. Beide daken zijn met geglazuurde rode tuiles du Nord pannen belegd en voorzien van mastgoten en gedecoreerde druiplijsten.

Op het voorschild van het met de nok evenwijdig aan de straat lopende zadeldak bevindt zich een gemetselde schoorsteen.

De gevels van het woonhuis zijn gepleisterd en witgeschilderd. Ter plaatse van de onder-, de wissel- en de bovendorpels bevinden zich in het pleisterwerk vrijgelaten bakstenen sierbanden. De omlopende plint is in baksteen uitgevoerd en met een geglazuurde en afgeschuinde laag afgesloten. Ook de lekdorpeltegels zijn geglazuurd. De topgevel aan de voorzijde is uitgevoerd in vakwerk met gebogen stijlen en heeft een gedecoreerd schijnspant op korbeelstellen. De windveren hebben een tandvormig decoratief patroon en sierknoppen aan de onderzijde.

De VOORGEVEL heeft ter plaatse van het risaliet een driezijdige erker waarin zich enkelruits ramen met 8-ruits bovenlichten bevinden. Boven de ramen bevinden zich gedeeltelijk ingesneden gepleisterde lateibalken. Boven de met een geprofileerde gootlijst afgesloten erker bevinden zich op de verdieping twee gekoppelde ramen in één gesneden houten kozijn. De smalle ramen hebben elk een 4-ruits bovenlicht. Het kozijn wordt aan de bovenzijde afgesloten met een lateibalk en een bakstenen segmentboogje. In de van houten stijl- en regelwerk voorziene geveltop bevindt zich een stolpraam met 4-ruits bovenlichten.

In het terugspringende geveldeel rechts van het risaliet bevindt zich de ingangspartij die bestaat uit een oorspronkelijke voordeur met twee, van deurroosters voorziene, rondboogvormig afgesloten openingen en een 6-ruits bovenlicht met een luifel. Rechts hiervan een breed raam met een middenroede en een 10-ruits bovenlicht. Ook hier een afsluitende latei en een segmentboog. De verdieping heeft twee per twee gekoppelde ramen in een gesneden kozijn en bestaande uit een enkelruits onderraam en een 4-ruits bovenraam. De LINKER ZIJGEVEL heeft een brede serre met gesneden houtwerk en een balkon met eveneens gesneden balusters. De langere zijde van de serre heeft een dubbele tuindeur met een 12-ruits bovenlicht en twee ramen met elk een 8-ruits bovenlicht. De kortere zijden hebben elk twee ramen met 8-ruits bovenlichten. De bovenlichten hebben paars getint glas. Op het balkon opent een dubbele balkondeur in een kozijn met een tandlijst en een 12-ruits bovenlicht.

Links hiervan bevinden zich boven elkaar twee enkelruits schuiframen met een 8-ruits bovenlicht.

De ACHTERGEVEL heeft in het risaliet op de begane grond een dubbele tuindeur met panelen en een 12-ruits bovenlicht. Op zolder bevindt zich een klein 2-ruits raam.

Tegen het linkerdeel van de gevel bevindt zich een bijkeukenaanbouw met een plat dak en een 9-ruits raam in de achtergevel. In de rechterzijgevel zijn twee kleine raampjes met een strek aangebracht. De detaillering van de hoofdgevels is doorgezet in de bijkeukenaanbouw. Op de verdieping bevindt zich enkelruits raam met een 8-ruits bovenlicht.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een raam met daarboven op de verdieping een spaarveld in de vorm van een raam. Rechts in de gevel bevinden zich op de begane grond en op de verdieping een enkelruits schuifraam met een 8-ruits bovenlicht. De zijgevel van de bijkeukenaanbouw heeft een oorspronkelijke toegangsdeur met een 8-ruits bovenlicht.

Het INTERIEUR van het pand heeft ondermeer nog de oorspronkelijke kamer en suite met stucplafonds, schuifdeuren met blank glas-in-lood en paneeldeuren. Ook in de rechtervoorkamer bevindt zich een stucplafond. De oorspronkelijke detaillering van de gang is verdwenen.

Vrijstaande villa uit de vroege twintigste eeuw, gebouwd in Overgangsarchitectuur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in een voor de tijd van ontstaan typerende Overgangsarchitecuur met invloeden van de Art Nouveau en de Chaletstijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn ondermeer de gedecoreerde houten kozijnen, de witte bepleistering met sierbanden en de zorgvuldig gedetailleerde topgevel. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de villawijk de Parken en daarbinnen met de objecten Mr. van Hasseltlaan 1b en 3.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Mr. van Hasseltlaan. Deze straat bezit aan deze zijde nog een in vrij gave staat bewaard gebleven bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette parkachtig aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg ertoe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.