Apeldoorn H 8595
Mr. Van Hasseltlaan 23, 7316 DH te Apeldoorn

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA, gelegen aan de westzijde van de Mr. van Hasseltlaan, met een door een smeedijzeren HEK afgesloten voortuin. De villa is in 1899 gebouwd in de Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk door de Apeldoornse architect C.M. Gardenier (1856-?) die ook het naastliggende pand op nr 25 heeft ontworpen. Gardenier had een aantal kavels in de Parken gekocht en fungeerde hier als projectontwikkelaar/architect. Na 1905 is hij nog wel bouwspeculant, maar ontwerpt hij de woningen niet zelf meer. In 1915 verhuisde hij met zijn gezin naar Utrecht.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op nagenoeg rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen onder een met rode geglazuurde tuiles du Nord (in oorsprong platte Fries pan) gedekt samengesteld afgeplat dak. Het plat heeft een zinken roevendak. Het pand heeft een gepleisterde plint en in de voorgevel een sterk geprofileerde waterlijst ter hoogte van de onderdorpel van de vensters en een geprofileerde cordonlijst ter hoogte van de verdiepingsvloer. De overige gevels hebben op deze plaatsen een speklaag. De gevelopeningen worden ontlast door een segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De sluitsteen heeft een diamantkop. De boogvelden zijn voorzien van siermetselwerk.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een risalerend bouwdeel, eindigend in een trapgevel met steekkap. Dit gedeelte heeft gepleisterde hoekblokken. De trappen hebben gepleisterde en geprofileerde afdekkingen. De trapgevel eindigt in een pinakel met gepleisterde onderdelen waaronder een vierkante zuil met bal. De risalerende pinakel rust op een console. Ter weerszijden van de pinakel bevinden zich klauwstukken. De begane grond en de verdieping hebben hier twee enkelruits schuifvensters. De bovenlichten van de vensters op de verdieping hebben geel kathedraalglas. De topgevel heeft een 2-ruits stolpvenster met halfrond bovenlicht, geflankeerd door twee sierankers. Het terugliggende deel heeft op de begane grond de hoofdentree met paneeldeur met glaspanelen, bezet met wit kathedraalglas, achter siersmeedwerk. De verdieping heeft een venster als in het linker deel.

De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond en de verdieping links een enkelruits schuifvenster. Rechts heeft de gevel een houten serre met rijk gesneden stijlen. De serre heeft schuifdeuren met oorspronkelijk beslag, enkelruits onderramen en bovenlichten bezet met geel kathedraalglas. De serre is voorzien van een afgeplat schilddak met rode geglazuurde tuiles du Nord met op het plat een balkon met gesneden balustrade. Het balkon is bereikbaar via een enkelruits deur met bovenlicht bezet met geel kathedraalglas.

De ACHTERGEVEL bevat rechts een 2-ruits stolpdeur met 2-ruits bovenlicht, links een eenlaags aanbouw onder een lessenaarsdak met rode geglazuurde tuiles du Nord. De achtergevel van deze aanbouw had tot voor kort twee ronde gietijzeren vensters met bloemvormige indeling. De linker zijgevel van de aanbouw heeft een gewijzigde deurpartij. De verdieping heeft twee enkelruits schuifvensters.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat geheel rechts een uitspringend bouwdeel, de voorgevel hiervan bevat op de begane grond een gewijzigd venster. De gevel heeft links naast het uitspringende bouwdeel op de begane grond een klein venster achter een diefijzer en op de verdieping een enkelruits schuifvenster met links daarvan een klein venster. De rechter zijgevel van de uitbouw is gecementeerd.

Het INTERIEUR bevat in de voorkamer een stucplafond met rijk middenornament en schuifdeuren naar de serre met oorspronkelijk beslag, verder in de hal marmeren vloer, een trap met gedraaide balusters en een tochtpui met gestraald glas.

VILLA met hek uit 1899 in Neo-Renaissancestijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Neo-Renaissancestijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek is onder meer de rijk gesneden serre tegen de linker zijgevel. Er is sprake van een ensemblewaarde met de twee naastliggende panden als onderdeel van de villawijk de Parken, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1890 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Mr. van Hasseltlaan. De Mr. van Hasseltlaan bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Gardenier, ir C.M. (Cornelis Marinus) ; Gelderland
Was eigenaar grond/projektontwikkelaar