Hoog Soeren R 639
Amersfoortseweg 3, 7313 AA te Apeldoorn

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA gelegen aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg. De villa is gebouwd in 1898-1900 in een stijl die is beïnvloed door de Vakwerkstijl en een sobere variant van de Art Nouveau. De villa is gelegen in een ruime tuin.

Omschrijving

De bakstenen villa is opgetrokken op nagenoeg vierkante grondslag en telt twee bouwlagen onder een tentdak met een aangekapt zadeldak aan voor- en achterzijde. Het dak heeft een overstek met consoles, is bedekt met rode geglazuurde kruispannen en watert af via houten bakgoten. Op de plint na is het pand geheel gepleisterd en wit geschilderd. De gemetselde plint wordt afgesloten door een rollaag en is grijs geschilderd. Aan de achtergevel en de linkerzijgevel bevindt zich een houten serre. De vrij grote ramen zijn voorzien van meer-ruits bovenlichten en hebben opgeklampte houten luiken met oortjes voor de onderramen. De topgevels zijn voorzien van decoratief vakwerk.

De VOORGEVEL heeft links een topgevel voorzien van decoratief vakwerk onder een steekkap die wordt afgesloten met gesneden windveren. Op de begane grond zit links een enkelruits stolpdeur met tien ruits bovenlicht en opgeklampte houten luiken met oortjes. Deze deur komt uit op een balkon aan weerszijden voorzien van een balustrade eindigend in korte vierkante pilaren met een dekplaat. Rechts in de gevel bevindt zich een enkelruits schuifraam met achtruits bovenlicht en opgeklampte houten luiken met oortjes voor de onderramen. Op de verdieping zitten twee enkelruits schuiframen met achtruits bovenlicht en opgeklampte houten luiken met oortjes voor de onderramen. In de topgevel bevindt zich een gekoppeld zesruits raam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond links een enkelruits schuifraam met achtruits bovenlicht voorzien van een luik met oortjes aan linkerzijde. Rechts zit een eenlaags uitbouw onder een lessenaarsdak bedekt met kruispannen. De voorgevel van de uitbouw (die gericht is op de Amersfoortseweg) bevat de ingangspartij bestaande uit een oorspronkelijke houten voordeur met in het bovenpaneel een getoogd achtruits raam onder een portiek met houten zuiltjes op de bakstenen borstwering. De stoep is voorzien van zwarte tegels. De zijgevel van de uitbouw heeft links een topgevel onder een steekkap met een overstek en consoles. De top is voorzien van decoratief vakwerk. In deze zijgevel zitten van links naar rechts eerst twee zesruitsramen met een lekdorpel en vervolgens drie drieruitsramen met een lekdorpel. In de achtergevel van deze aanbouw bevindt zich een houten paneeldeur.

De gevel heeft op de verdieping een risalerend middendeel eindigend in een Vlaamse gevel onder een steekkap met een overstek en afgesloten door gesneden windveren. Links van de Vlaamse gevel bevindt zich een dakkapel met een 2-ruits stolpraam. Het risaliet heeft twee grote boven elkaar gelegen drieruits ramen waarin glas in lood. Aan weerszijden van het risaliet zit een enkelruits schuifraam met achtruits bovenlicht, onderdorpel en luiken met oortjes.

De ACHTERGEVEL heeft rechts een topgevel voorzien van decoratief vakwerk onder een steekkap die wordt afgesloten met gesneden windveren. Op de begane grond zit rechts een ruime rechthoekige serre op een bakstenen borstwering. De bovenlichten van de serre zijn dichtgezet. Het voorvlak bevat een enkelruits stolpdeur met panelen in de borstwering. Aan weerszijden bevindt zich een enkelruits raam. De zijvlakken bevatten twee enkelruits ramen. De serre wordt afgesloten door een plat dak met een overstek en consoles en een boeiboord eronder. Links van de serre zit een enkelruits schuifraam met achtruitsbovenlicht en luiken met oortjes voor de onderramen. De verdieping heeft rechts, boven de serre, een enkelruits stolpdeur met tienruits bovenlicht en luiken met oortjes. Links in de gevel een kleiner, niet oorspronkelijk raam. In de topgevel een gekoppeld zesruits draaivenster. De LINKER ZIJGEVEL heeft een Vlaamse gevel onder een zadeldak met een overstek en consoles en wordt afgesloten door gesneden windveren. In de Vlaamse gevel een gekoppeld negenruits draairaam met erboven decoratief vakwerk.

Op de begane grond zit rechts een erker met glas in lood bovenlichten en links in de gevel een gekoppeld schuifraam met zesruits bovenlicht. Aan weerszijden opgeklampte luiken met oortjes. Op de verdieping van links naar rechts een enkelruits schuifraam met achtruits bovenlicht en luiken met oortjes, een tweeruits schuifraam met achtruits bovenlicht en luiken met oortjes en een enkelruits stolpdeur met tienruits bovenlicht met opgeklampte luiken met oortjes.

Het INTERIEUR is redelijk gaaf bewaard gebleven. In verschillende kamers zijn de stucplafonds nog aanwezig. In de hal is de terrazzo vloer bewaard gebleven alsook het geslepen glaspaneel met bloemmotieven in de haldeuren. De deuren in het interieur zijn houten paneeldeuren. De decoratie van de stucplafonds komt onder meer terug in de kozijnen van de deuren, de trapleuning en ook in de houten windveren en het hout van de serre aan de buitenzijde.

Vrijstaande VILLA uit 1898-1900 met invloeden van de vakwerkstijl en de sobere Art Nouveau.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een villa beïnvloed door de Vakwerkstijl en de Art Nouveau. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals de rijke ornamentiek, zowel binnen als buiten. Kenmerkend zijn de gepleisterde gevels met pseudo-vakwerk in de diverse geveltoppen. In combinatie met de gaaf bewaard gebleven interieurelementen, vormt de villa een goed voorbeeld van een karakteristieke villa uit de periode rond de eeuwwisseling.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering nabij de kruising met de Loolaan en de laan naar Paleis Het Loo. Bovendien vanwege de situering aan de Amersfoortseweg, die in dit deel nog een in vrij gave staat bewaard gebleven bestand aan historische huizen bezit. In combinatie met de diverse particuliere en openbare groenelementen vormen deze panden een aantrekkelijk en waardevol straatbeeld.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de nieuwe en kapitaalkrachige elite, die aan het einde van de negentiende eeuw ontstond, gebouwd woonhuis. Deze elite vestigde zich bij voorkeur in grote vrijstaande woonhuizen in ruim opgezette villawijken.