Hoog Soeren X 546
Bosweg 11, 7314 AL te Apeldoorn

Inleiding

De geheel vrijstaande VILLA is gelegen aan de oostzijde van de Bosweg, waaraan meerdere gelijksoortige panden zijn gesitueerd. De villa kenmerkt zich door verspringende gevelvlakken en een asymmetrische indeling van de gevels. De villa is gebouwd in Overgangsarchitectuur onder invloed van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl. De glas-in-loodramen vertonen invloed van de Art Nouveau. Karakteristiek zijn de rijk uitgevoerde serre's aan voor- en achterzijde van het pand, de fraai uitgevoerde dakkapellen en de schijnspanten boven de topgevels aan voor- en achterzijde. Oorspronkelijk waren de kozijnen van het pand aan beide zijden voorzien van persiennes met eenvoudige gesneden decoratie. Deze worden nu in het pand bewaard. Het pand is waarschijnlijk gebouwd tussen 1900 en 1905, wellicht naar ontwerp van de Apeldoornse architect Andries van Driesum?. Het pand wordt omgeven door een grindpad met daaromheen een bescheiden tuin. Het perceel wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren sierhek tussen gemetselde pilaren. Rechts achter de villa bevindt zich een bouwvallige schuur die niet onder de bescherming valt.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen, afgezien van een één bouwlaag tellende platgedekte aanbouw aan de linkerzijde van de achtergevel. De gevels zijn gemetseld in kruisverband en worden afgesloten door een samengesteld, afgeplat schilddak met gesmoorde Muldenpannen en een geprofileerde houten bakgoot. Op het centrum van de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen. De verschillende vensters zijn allemaal voorzien van de oorspronkelijke schuif- en draairamen. De bovenstijl van de verschillende kozijnen is voorzien van geknipte loodslabben. Het pand heeft een omlopende gecementeerde plint met direct hierboven een wit gepleisterde plint. De gevels zijn voorzien van gepleisterde speklagen, geboorte- en sluitstenen boven de verschillende vensters, hoekblokken, lateien en vensterdorpels. Vlak boven de vensters van de verdieping bevindt zich een omlopende geprofileerde cordonlijst.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft aan de linkerzijde een risaliet. Op de begane grond bevindt zich een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het raam wordt afgesloten door een steense rondboog, waarvan de sluitsteen is voorzien van een diamantkop. Het boogveld is voorzien van een blokmotief. Op de verdieping bevindt zich een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het schuifraam wordt afgesloten door een latei met daarboven een steense strek. De sluitsteen van de strek is voorzien van een diamantkop. Boven de geprofileerde cordonlijst bevindt zich in het gevelvlak van de topgevel een tweedelig kozijn, voorzien van twee enkelruits draairamen. Het kozijn wordt afgesloten door een steense segmentboog, die in het midden is voorzien van een sluitsteen met diamantkop. Onder het kozijn bevindt zich het voormalig naambord van de villa (nu zonder tekst). De eerder genoemde cordonlijst van het risaliet heeft aan beide zijden twee uitgekraagde consoles waarop de korbelen van het rijk gesneden schijnspant rusten. Dit spant is voorzien van een makelaar en een geprofileerde windveer. Rechts van het risaliet heeft de gevel op de begane grond een rijk uitgevoerde houten serre op een gepleisterde borstwering. De serre is voorzien van decoratief uitgevoerde raamstijlen met rosetachtige motieven en cannelures. De serre is aan beide zijden van de enkelruits schuifdeuren aan de voorzijde voorzien van een enkelruits schuifraam met glas-in-lood bovenlicht. Deze zijn uitgevoerd in florale art nouveau motieven. De zijgevels van de serre bevatten ieder twee enkelruits schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Deze zijn identiek aan de eerder genoemde bovenlichten. De serre wordt afgesloten door een geprofileerde daklijst. Hierboven bevindt zich een balustrade met rijk gesneden balusters. Boven de serre heeft de gevel een dubbel enkelruits schuifdeur met 3-ruits bovenlicht. Het deurkozijn wordt afgesloten door een latei met daarboven een gemetselde hanekam, voorzien van een sluitsteen met diamantkop. Boven de cordonlijst en bakgoot heeft het dakschild een aangekapte dakkapel. Deze is voorzien van drie gekoppelde draairamen, waarvan het middelste het grootst is. De topgevel van de dakkapel is voorzien van een verticale beschieting. De dakkapel wordt gedekt door rode verbeterde Hollandse pannen, welke aan de voorzijde worden afgesloten door een decoratief gesneden windveer met een makelaar.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in de aanbouw een klein klapraam voorzien van diefijzers, dat wordt afgesloten door een steense segmentboog. Rechts hiervan heeft de gevel een deurkozijn op hardstenen dorpel en neuten, voorafgegaan door een hardstenen trede en voorzien van een paneeldeur met enkelruits bovenlicht. Direct grenzend aan de aanbouw heeft de gevel een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het schuifraam wordt afgesloten door een steense segmentboog met een sluitsteen voorzien van een diamantkop. Het boogveld is voorzien van siermetselwerk. Rechts van dit schuifraam bevindt zich een gekoppeld venster, voorzien van twee enkelruits draairamen met diefijzers. Boven de vensters bevindt zich een dubbele steense segmentboog met sluitstenen voorzien van diamantkoppen. Het boogveld boven beide vensters is voorzien van siermetselwerk. Rechts van deze vensters heeft de gevel een ondiep portiek, voorafgegaan door een hardstenen stoep. De portiek wordt afgesloten door een steense segmentboog voorzien van een sluitsteen met diamantkop. De portiek bevat een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel voorzien van een paneeldeur (panelen met diamantkopmotieven) met twee glaspanelen met daarvoor gietijzeren sierroosters. Deze hebben in het midden een rosetmotief. Het deurkozijn is voorzien van twee glas-in-lood bovenlichten. Deze worden gescheiden door een rijk gesneden middenstijl. Rechts van de toegangsdeur bevindt zich een klein enkelruits klapraam. Het meest rechtse deel van de gevel heeft een groot enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het raam wordt afgesloten door een steense segmentboog voorzien van geboortestenen en in het midden een sluisteen met diamantkop. Het boogveld is voorzien van siermetselwerk. Voor het trappehuis is de gevel voorzien van tweedelige kozijnen. Op de verdieping heeft de gevel twee gekoppelde glas-in-lood draairamen met ruitmotief. Boven ieder raam bevindt zich een soortgelijk glas-in-lood klapraam. Ter hoogte van de zolderverdieping heeft de gevel twee gekoppelde glas-in-lood draairamen met soortgelijk motief als de eerder omschreven ramen. Boven de portiek heeft de gevel twee gekoppelde vensters, voorzien van enkelruits draairamen. De vensters worden afgesloten door een koppellatei met daarboven twee gekoppelde steense segmentbogen voorzien van sluitstenen met diamantkoppen. De boogvelden boven de latei zijn voorzien van siermetselwerk.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft aan beide uiteinden op de begane grond een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. De schuiframen worden afgesloten door een steense segmentboog met in het midden een sluitsteen met diamantkop. Het boogveld is voorzien van siermetselwerk. Boven de bakgoot is het dakschild voorzien van een identieke dakkapel als die in het dakschild van de voorgevel.

De ACHTERGEVEL heeft aan de linkerzijde een houten serre op een gepleisterde borstwering. De serre is voorzien van gesneden stijlen. De linkerzijde van de serre heeft twee enkelruits ramen voorzien van enkelruits bovenlichten van geel kathedraalglas. De achterzijde heeft in het midden twee enkelruits schuifdeuren met 3-ruits bovenlicht van geel kathedraalglas. De schuifdeuren worden voorafgegaan door een hardstenen stoep. De schuifdeuren worden geflankeerd door enkelruits ramen met enkelruits bovenlichten van geel kathedraalglas. De serre wordt afgesloten door een geprofileerde daklijst met daarboven een eenvoudige houten balustrade. Achter de balustrade heeft de gevel op de verdieping aan de linkerzijde een groot enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het raam wordt afgesloten door latei met daarboven een anderhalfsteens strek, voorzien van een sluitsteen met diamantkop. Rechts hiervan bevindt zich een groot deurkozijn, voorzien van enkelruits schuifdeuren met een enkelruits bovenlicht. Het deurkozijn wordt afgesloten door een latei met daarboven een anderhalfsteens strek met een sluitsteen voorzien van een diamantkop. Boven de bakgoot bevindt zich een platgedekte dakkapel, voorzien van drie gekoppelde draairamen met daarboven een daklijst. Het risaliet aan de rechterzijde van de gevel heeft op de begane grond een later gebouwde (ca. 1920) platgedekte aanbouw van één enkele bouwlaag, welke eveneens de rechterzijde van de serre beslaat. De gevels van deze aanbouw zijn aan de onderzijde voorzien van een enkele gecementeerde plint en aan de bovenzijde van een geprofileerde cordonlijst met daarboven een omlopende geprofileerde daklijst. De linker gevel van de aanbouw is geheel blind. De achtergevel is in het midden voorzien van een enkel draairaam met diefijzers, afgesloten door een steense strek. Het risaliet heeft ter hoogte van de verdieping een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het schuifraam wordt afgesloten door een latei met daarboven een anderhalfsteens strek, voorzien van een sluitsteen met diamantkop. Het gevelvlak van de topgevel heeft een tweedelig kozijn, voorzien van twee enkelruits draairamen. Het kozijn wordt afgesloten door een steense segmentboog, in het midden voorzien van een gepleisterde diamantkop. Onder de segmentboog is het boogveld voorzien van siermetselwerk. De topgevel heeft een identiek schijnspant aan dat van de voorgevel.

Het INTERIEUR van de villa is wat betreft indeling en elementen vrijwel geheel oorspronkelijk bewaard. Achter de portiek bevindt zich een toegangshal met marmeren vloeren en lambrizering, die van de dwarsverlopende gang wordt gescheiden door een klapdeur. Direct tegenover de hal bevindt zich een woonkamer en suite. De voor- en achterkamer worden van elkaar gescheiden door schuifdeuren met glas-in-lood. Om de schuifdeuren, die worden voorafgegaan door paneelschuifdeuren bevindt zich nog de oorspronkelijke lambrizering. Beide serre's worden van de woonvertrekken gescheiden door paneelschuifdeuren. Links van de hal bevindt zich het trappehuis met rechts daarvan de keuken. Direct naast de keuken bevindt zich de bijkeuken (platgedekte aanbouw). Rechts van de hal bevindt zich een apart woonvertrek. Het pand bevat nog vrijwel alle rijk uitgevoerde interieurelementen zoals onder andere de schuifluiken aan de binnenzijde van de ramen van de rechter zijgevel en keuken, zeer rijk in hoog reliëf uitgevoerde stucplafonds in de vertrekken op de begane grond, oorspronkelijke vloeren met lambrizering in gang en hal (marmer), keuken en bijkeuken (terrazzo). De keuken is nog voorzien van de oorspronkelijke terrazzo aanrecht, houten schouw en inbouwkasten. De trap is voorzien van rijk gesneden trappalen met getordeerde balusters. De oorspronkelijk verwarmde vertrekken zijn allen nog voorzien van zwart marmeren schouwen met ingegraveerde decoratie. De vertrekken op de verdieping zijn voorzien van eenvoudige stucplafonds met in het midden een cirkelmotief. In het gehele pand bevinden zich gehouten geprofileerde kozijnen en paneeldeuren.

Zeer gaaf bewaarde gebleven VILLA uit de periode 1900 - 1905.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in Overgangsarchitectuur gebouwde villa met invloeden van voornamelijk de Neo-Renaissance en de Chaletstijl. Het pand kenmerkt zich door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals ondermeer zichtbaar aan de rijke ornamentiek binnen de gevels, de rijk uitgevoerde serre's aan voor- en achterzijde van het pand, de fraai uitgevoerde dakkapellen en de schijnspanten boven de topgevels aan voor- en achterzijde. Ook de verhouding van het exterieur tot het uitzonderlijk gaaf bewaarde interieur geeft het object een bijzondere waarde.

- Van stedebouwkundige waarde door de markante situering aan de Bosweg waar het pand met vele andere villa's beeldbepalend is voor het straatbeeld.

- Van cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een villa uit het begin van de 20ste eeuw, waarin de woonsituatie door het gaaf bewaarde interieur goed wordt gevisualiseerd.

Driesum Szn, A. (Andries) van ; Gelderland
Toegeschreven aan