Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514576
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huis op het Loo
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
26 juni 2000
Kadaster deel/nr: 
18744/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Apeldoorn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Apeldoorn
X-Y coördinaat: 
193380 - 471746

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA met LABORATORIUM annex GARAGE. Het pand, Huis op het Loo genaamd, is rond 1850 gebouwd in opdracht van koning Willem III als huisvesting voor pensionaires, meisjes die een muziekopleiding volgden in Apeldoorn en in ruil voor de huisvesting op Het Loo uitvoeringen gaven. Architect was wellicht de 'architect der Koninklijke Paleizen' Henri Camp (1821-1875), die in dezelfde periode in opdracht van Willem III het landhuis Bronbeek verbouwde. Rond 1910 zijn aan de linker- en achterzijde twee serres toegevoegd en zijn alle ramen gewijzigd van schuiframen (onder 6-ruits, boven 4-ruits) in stolpvensters. Voor de serres werd het oorspronkelijke muurwerk aangepast. In rechter voorkamer zijn voorzetwanden geplaatst met luikkasten en muurkasten. In de linkerkamer bevinden zich alleen luikkasten. In 1927 is rechts achter in de tuin een laboratorium annex garage gebouwd in opdracht van prof. J. Hüdig uit Wageningen en naar ontwerp van Dirk J.J. Vinke. Hüdig deed in het laboratorium onderzoek naar de aardappelziekte.

In de jaren '50 was het huis in gebruik als kazerne van de Koninklijke Marechaussee. In deze periode zijn onder meer vrijwel alle mantels van de stookplaatsen verwijderd. De voortuin is enkele jaren geleden met een meter ingekort en voorzien van een niet oorspronkelijk spijlenhek.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op vierkante grondslag en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pan gedekt afgeplat schilddak. Het dak bevat een drietal rookkanalen. De gevels hebben een gepleisterde plint en worden afgesloten met een hoofdgestel met een bakgoot achter de kroonlijst. De voorzijde van het pand is onderkelderd.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft op de begane grond in het midden de hoofdentree met een paneeldeur met twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters. Boven het kalf een enkelruits bovenlicht. De entree wordt omlijst door een houten pilasterstelling, bekroond met een hoofdgestel. Links en rechts op de begane grond twee 2-ruits stolpvensters met enkelruits bovenlicht. De verdieping heeft vijf 2-ruits stolpvensters. Het dakvlak heeft in het midden een gemetselde dakkapel onder een steekkap met 2-ruits stolpvenster. Boven het venster een doorvoer voor een vlaggestok.

De LINKER ZIJGEVEL bevat rechts een rechthoekige serre op bakstenen borstwering. Het voor- en achtervlak hebben beide gedeelde enkelruits onderramen en een gedeeld bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het linker zijvlak heeft in het midden enkelruits schuifdeuren en ter weerszijden enkelruits vensters. Voorts vier bovenlichten bezet met meerkleurig glas-in-lood. Links naast de erker heeft de gevel twee 2-ruits stolpvensters met enkelruits bovenlichten. Boven de erker een balkon, waarvan de balustrade is verwijderd en opgeslagen in de garage, toegankelijk via enkelruits schuifdeuren. In het midden heeft de verdieping een 2-ruits stolpvenster en links een blindvenster.

De ACHTERGEVEL was in oorsprong symmetrisch ingedeeld. Nu bevindt zich rechts op de begane grond een houten rechthoekige serre. De twee zijvlakken hebben gedeelde enkelruits onderramen en bovenlichten bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het achtervlak heeft in het midden een paneeldeur met enkelruits glaspaneel. Ter weerszijden een enkelruits venster. Voorts drie bovenlichten bezet met meerkleurig glas-in-lood. De gevel heeft in het midden een deurpartij met paneeldeur met twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters en een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Ter weerszijden twee kleine enkelruits vensters. Geheel links een 4-ruits stolpvenster met 2-ruits bovenlicht. De verdieping heeft drie 2-ruits stolpvensters. Links van het middelste venster een klein enkelruits venster en rechts een klein blindvenster.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat rechts een ingehakte deurpartij met enkelruits glaspaneel en enkelruits bovenlicht. Links van het midden in 1939 ingehakte enkelruits schuifdeuren met ene enkelruits bovenlicht en links een 2-ruits stolpvenster met enkelruits bovenlicht. De verdieping heeft rechts een ingehakt en links een origineel 2-ruits stolpvenster.

Het INTERIEUR heeft een, in aanleg symmetrische indeling met een middengang van voor naar achter en ter weerszijden aan de voorzijde twee grote kamers. Kamers en gang hebben stucplafonds met midden- en hoekornamenten, mogelijk afkomstig van het atelier Silberling & Zoon te Amsterdam-Sloterdijk. Twee vertrekken hebben nog een stookplaats met natuurstenen mantel. De vensters hebben binnenluiken. De bijkeuken heeft nog oorspronkelijke kasten en een pomp, uitwaterend op een terrazzo gootsteen. De haldeur heeft een glaspaneel met geslepen bloemmotieven.

Rechts achter in de tuin staat een in 1927 gebouwde éénlaags garage annex berging. In oorsprong was dit gebouw ingericht als laboratorium met donkere kamer voor het onderzoek naar de aardappelziekte door dokter Joost Hüdig.

Waardering

VILLA met invloeden van het neoclassicisme uit ca. 1850.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een stadsvilla met ornamentiek beïnvloed door het neoclassicisme. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Loseweg, waar het pand behoort tot de omstreeks 1850 gangbare villatypen, welke samen met de latere typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Loseweg. De Loseweg bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen. Aan de westzijde van de Loseweg grenst de landschappelijk waardevolle Paleistuin van Het Loo.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing in de nabijheid van paleis Het Loo.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLoseweg1687315 HCLoo, HetApeldoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
APELDOORNAB506

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501855globaalvervaardiging
19101915globaalverbouwing

Aanbouw twee serres en vervanging alle vensters.

19271927exactverbouwing

Bouw garage annex laboratorium

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Camp, H.F.G.N. (Henri) ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur

Toegeschreven. Gebouwd in opdracht van Willem III, Camp was

Vinke, D.J.J. (Dirk) ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur

Bouw garage annex laboratorium